Az idén nem csak a Budapesten zajló világszínvonalú projektek, de négy egyetemi város – Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged – fejlesztései is bemutatkoznak a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az EY és az SSC Heroes legfrissebb felmérése alapján a Magyarországon letelepedett szolgáltatóipari vállalatok 80 százaléka tervez bővítést a közeljövőben, és a válaszadók 50 százaléka venne számításba vidéki helyszínt bővüléséhez.

A CBRE, a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadójának éves jelentése alapján a magyarországi ingatlanokba irányuló befektetések értéke évente 71 százalékkal emelkedett 2012 óta, szemben a 26 százalékos közép-európai régiós átlaggal. 2017-ben mintegy 1,8 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat hazai és külföldi ingatlanbefektetők Magyarországon, és ez a volumen idén vélhetően enyhén tovább emelkedik.

A magyar szereplést kiemelt érdeklődés övezi a Liget Budapest Projekt miatt is, miután a fejlesztés a tavalyi MIPIM-en Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A Liget Budapest Projekt a standon külön városrészként látható majd.

A négynapos MIPIM-en 100 ország 3100 kiállítója vesz részt, több mint 50 város képviselteti magát saját standdal, és arra több mint 24 ezer szakmai látogatót várnak. Budapest idén is bekerült a központi konferenciaprogramba.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a közleményben azt hangsúlyozta, hogy a Budapest jövőjét és arculatát formáló komplex városrész megújítási projektek páratlan léptékűek Európában. Felidézte, tavaly a 2 milliárd eurót is meghaladta az ingatlanfejlesztések értéke az országban, amelynek 90 százaléka Budapestre összpontosult.

A bővülés hátterében szavai szerint a hosszútávú városfejlesztési koncepció, és a kiszámítható, de kellőképpen rugalmas szabályozás áll. A MIPIM-en való részvétel célja, hogy a magyar főváros a nemzetközi ingatlanfejlesztések egyik legfőbb európai állomásává váljon.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke hangsúlyozta, a HIPA célja, hogy a budapesti ingatlanpiac bemutatása mellett a feltörekvő vidéki városokra is ráirányítsa a nemzetközi befektetők figyelemét. Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged kedvelt célpontjai a zöldmezős külföldi működőtőke-beruházásoknak és kapacitásbővitő fejlesztéseknek, erre a kiállításon való megjelenéssel az ingatlanfejlesztők figyelmét is fel szeretnék hívni.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy a központi program részeként az egész európai szakma figyelemmel követi a megvalósítási szakaszba lépett Liget Budapest projektet, amelyet Magyarország történetének a Millennium óta a legnagyobb léptékű, intézményfejlesztési programmal ötvözött park- és tájépítészeti munkájának nevezett.

A fejlesztés komplexitását mutatja, hogy tavaly egyedüli európai nagyprojektként a világ négy legjobbja között végzett a MIPIM Awards-on a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategóriában.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke szerint az ingatlanpiaci befektetések és a turizmusban elért eredmények is azt bizonyítják a potenciális befektetőknek és fejlesztőknek, hogy Európán belül kedvelt befektetési célponttá vált Budapest. Számottevő bővülésnek indult az ingatlanfejlesztési ágazat, a fellendülés 2018-ban is folytatódik, túlszárnyalhatja még a válság előtti sikeres pályáját is.

A budapesti nagy ingatlanfejlesztők közül az Atenor, a Futureal, a Gránit Pólus Csoport, a GTC, a HB Reavis, a Horizon Development, a TriGranit és a WING  mutatja be tervezett vagy éppen folyó fejlesztéseit. (MTI)