Hét fiatal magyar high tech szakember ismerkedik az izraeli startupok sikerének titkaival a Visegrádi Négyek, valamint Izrael közötti együttműködés első közös tanulmányútján.

Hétfő este a visegrádi országok izraeli nagykövetei nyitották meg a visegrádi-izraeli együttműködés közel három hetes, első izraeli oktatási programját, melyen országonként heten vesznek részt.

A képzésen sikeres izraeli vállalkozások vezetői és helyi szakemberek bemutatják a modern high tech gazdaság létrehozásának számos titkát, az új ötletek megvalósításának üzleti oldalától a kommunikáció és a szabadalmaztatás útvesztőjéig. A tanulmányúton a visegrádi országokból érkezett fiatalok már befutott izraeli cégek alapítóitól trükköket, tapasztalatokat tanulhatnak nagyrészt interaktív műhelybeszélgetéseken, céges látogatásokon, egyéni tanácsadásokon.

„A résztvevők nem gondolták volna, hogy politikai jelentőségű az útjuk, de ők az első nagykövetei ennek az Izraelt és a V4-et összekötő együttműködésnek, melyben Izrael – a világ egyik vezető technológiai nemzete – és a visegrádi térség, amely 65 milliós népességével és kiemelkedő gazdasági növekedésével az EU növekedési motorja, kapcsolódik egymáshoz” – mondta Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete az MTI tudósítójának.

Rodica Radian-Gordon, az izraeli külügyminisztérium európai osztályának igazgatóhelyettese szerint az együttműködés tartalmat ad a politikai kapcsolatoknak, összeköti a gazdaságokat és a társadalmakat, és ezzel megerősíti az országok közötti kiváló viszonyt.

Horváth Gáspár, a Miutcánk nevű közösségi platform alapítója, az egyik magyar résztvevő szerint nem csak az izraeli gyakorlattal ismerkednek, hanem a négy visegrádi országból érkező társaikkal is, aminek szintén hasznát vehetik a jövőben.

A hét magyar közreműködő egyike, a Fundastik nevű cég újfajta befektetési segédeszközt fejleszt, amely segít a laikusoknak eligazodni a befektetési lehetőségek világában. „Noha kezdő vállalkozás vagyunk, de az alapítók együtt 100 évnyi banki gyakorlattal dicsekedhetnek”- mondta el Halmai Attila, a cég alapítója. Mellettük Fodor Papp Gábor érkezett a Familifinances, Sohajda Júlia pedig a SafeSkin nevű vállalkozás képviseletében.

A programba bekapcsolódott három, startupok fejlesztésével, támogatásával foglalkozó inkubátor szervezet is, melyeket Hosszú Melinda az ELTE innovációs központjából, Jillek Mátyás a pécsi egyetemről, Orbán Dorottya pedig a Design Termináltól képvisel.

(Forrás: MTI)