Pozitívan zárja a 2016-os évet a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), véget ért az a korszak, amikor veszteségről kell beszámolnia a szervezetnek - mondta Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója az Országgyűlés külügyi bizottsága ülésén.

A kereskedőház által első ízben megkötött üzletek értéke 2015-ben 6 millió euró, 1,8 milliárd forint volt, 2016-ban márciusig végeztek saját számlás ügyleteket, 4,4 millió euró értékben - ismertette Oláh Zsanett. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára elmondta: jelentősen, több mint százmilliárd forinttal, 895 milliárd forintra nőtt a MNKH által támogatott cégek exportbevétele 2015-ben az előző évihez képest. Hozzátette: ebben természetesen nem a kereskedőháznak van kizárólagos érdeme, köszönhető a cégeknek és a konjunktúrának is.    

Elmondta, dolgoznak egy olyan módszertanon, amely kimutatja, mennyiben járul hozzá a kereskedőház a külgazdasági eredményekhez, mennyi folyik vissza a költségvetésbe a szervezet tevékenységének köszönhetően. Jelenleg következtetni tudnak arra,  hogy a kereskedőház milyen mértékben és nagyságrendben járul hozzá a magyar kkv-k exportteljesítményéhez - mondta. Úgy vélik, szükséges funkciót tölt be a kereskedőház, bár nyilván lehet hatákonyabban, eredményesebben működtetni minden rendszert, lehet javítani a gyakorlatokon - mondta.

Kitért arra, hogy 26 százalékal nőtt az export azon országokba 2012 és 2016 között, ahol van kereskedőház, míg ahol nincs iroda, ott kevésbé, 16,5 százalékkal bővült a kivitel volumene. Magyar Levente a kereskedőház rendszerének átalakítását firtató kérdésre válaszolva elmondta, gátló tényező volt a jutalékredszer, mert úgy érezhették a kkv-k, hogy az állam nyerészkedni akar rajtuk. A mértékkel nem volt gond, kis százalékot kapott vissza a kereskedőház önmaga fenntartására, de arra jutottak, hatékonyabb teljesen közszolgáltatás jelleggel működtetni a rendszert, és most már ingyenesen vehetők igénybe a kereskedőház szolgáltatásai.     

Oláh Zsanett, a kereskedőház vezérigazgatója elmondta: fontos a cégek minősítési folyamata is, hogy megfelelő szolgáltatást, országot tudjanak ajánlani az adott, külpiacra lépni szándékozó magyar kkv-nak. Kérdésre válaszolva elmondta, a kereskedőház honlapján elérhetők a közbeszerzésen elnyert és más szerződések, az infotörvénynek megfelelően.     

Magyar Levente Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére válaszolva elmondta, a következő hónapokban felülvizsgálják az irodák helyszíneit, megnézik, melyik partner hogyan teljesít, és "készen állnak lépni", olyan helyeken, ahol gondok vannak vagy nem jönnek az eredmények. Az államtitkár szerint aligha lesz a korábban említett 117 kereskedőház a következő években, ennek az állami források határt szabnak, de a kereskedelmi jelenlét mindenhol biztosított, ahol Magyarországnak diplomáciai képviselete van. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja