Az Európai Parlament idei fotópályázatán a zsűri Szabó Éva röszkei menekülttáborban készült fotóját ítélte a legjobbnak.

A fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve alkalmából 2015-ben januártól szeptemberig minden hónapban egy-egy, a fejlesztéshez kapcsolódó témában kértük olvasóinkat, hogy küldjék be képeiket. Több száz kiemelkedő minőségű és kreatív munka érkezett, amelyek közül a legjobbakból kiállítást szervez az Európai Parlament novemberben Strasbourgban.

A szakmai zsűri döntése alapján az idei győztes Szabó Éva magyar szabadúszó fotós „Cím nélkül” című képe lett, amely „demográfia és migráció” témában érkezett szeptemberben.

A budapesti fotós elmondása szerint egy röszkei átmeneti menekülttáborban készítette a képet, ahol sátrakat és segélyt biztosítanak a menekültek számára éjszakára. „A képen a hosszú órákon át való várakozást és a jövő iránti bizonytalanságot szerettem volna ábrázolni. Legtöbbször a gyermekeket fotózom, hiszen ők sínylik meg leginkább a mostani humanitárius katasztrófát.”

Rosa Bella De Angelis „Respect” (Tisztelet) című fotója kapta a legtöbb lájkot. A közönségdíjas fotós így fogalmazott a képről: „A Dojo szó szerinti fordításban az út helye, ez a test és az elme tökéletes egységét jelenti. Olyan helyet jelöl, ahol egyszerre van jelen a koncentráció, a tanulás, a barátság és a tisztelet. (…) Az oktatási projekt célja, hogy felelősségteljes embereket formáljon.”

Tavaly is magyar siker született, akkor a zsűri Szellő Gábor szabadúszó fotós munkáját ítélte a legjobbnak.

A két idei győztest az EP novemberi strasbourgi ülésére is meghívják, ahol fotóriportot készíthetnek az Európai Parlamentről.