A hazai kkv-k idén árbevételük átlagosan közel öt százalékos emelkedésére számítanak, míg nyereségük a várakozások szerint több mint három százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit.

A K&H félezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) vezetőjét kérdezte meg arról, miként látják árbevételük és eredményük idei alakulását. Az előző negyedévi borúlátó hangulat után most meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégek pénzügyeik idei alakulásáról, árbevétel- és eredményvárakozásuk egyaránt visszakorrigált – olvasható a bank közleményében.

A vállalkozások átlagosan 4,8 százalékos árbevétel-növekedést prognosztizálnak idén, ami az előző negyedévhez képest figyelemre méltó, 0,9 százalékpontos ugrás jelent. A kkv-k többsége (65 százalék) 0-6 százalék közötti bevétel-növekedést valószínűsít, hat százalék feletti bővüléssel a cégek negyede számol, míg a jelenleginél alacsonyabb bevételt minden tizenegyedik cég feltételez – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai igen eltérő képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 5,7 százalékos, míg a középvállalkozások 5,1 százalékos bevétel növekedést feltételeznek. Továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak, ami számszerűsítve 3,5 százalékos bővülést jelent. A különböző ágazatok közül a szolgáltató szektor pénzügyi várakozása a legkedvezőbb, hiszen átlag feletti, 5,4 százalékos növekedést valószínűsítenek.

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek 2,4-ről 3,2 százalékra ugrott a várt profit mértéke a teljes kkv szektor szintjén. Idén a kkv-k 91 százaléka vár növekedést, azonban a tavalyinál kisebb nyereséggel számoló cégek aránya közel duplájára, öt százalékról kilencre nőtt. Az eredményeket tekintve a középvállalkozások és a mikrovállakozások hasonlóan jó eredményt valószínűsítenek – 3,7 és 3,5 százalék –, míg a kisvállalkozások e tekintetben is szerényebbek, mindössze 2,6 százalékos profitnövekedést várnak idén. A szektorok közül a mezőgazdasági és szolgáltató cégek visszafogottabbak – 2,3 és 2,7 százalék –, míg a kereskedelmi és ipari cégek közel azonos mértékékű, ennél jóval nagyobb nyereség-növekedést várnak (3,6 és 3,7 százalék).