Lezárult az állami szervezetek, minisztériumok, okmányirodák információtechnológiai rendszereinek fejlesztése, a projekt 8,3 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg – tájékoztatott a projekt konzorcium vezetője, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer kiterjesztése (KKIR2) elnevezésű projekt 2013 márciusában indult, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében.

A projekt során modern informatikai eszközök kerültek a kormányablakokba és okmányirodákba, IP-alapokra helyezték az állami szervezeteknek nyújtott telefonos hangszolgáltatást, valamint notebookokat és okostelefonokat szereztek be a minisztériumok számára és megújultak az informatikai támogató rendszerek is.

A KKIR2 utolsó részfeladataként hat minisztérium 16 telephelyén indult el a korszerű nyomatmenedzsment (nyomtatásfigyelő és nyomtatásvezérlő) rendszer, amellyel 10 százalékkal csökkenthető a nyomtatásra fordított költség. Augusztus végétől az intézmények csaknem négyezer munkatársa névre szóló chipkártyájával használhatja a legmodernebb nyomtatási eszközöket – olvasható a közleményben.

A projekt során a NISZ Zrt. összesen 107 közbeszerzési eljárást folytatott le, amelyben 60 céggel kötött szerződést. A minisztériumok számára 1067 munkaállomást, 2129 IP-telefont, 210 notebookot és 429 irodai multifunkciós nyomtatót szereztek be. Az okmányirodák 4400 munkaállomást, 5000 IP-telefont és 1512 biztonsági nyomtatót kaptak.

A projekt megvalósításáért a NISZ Zrt. vezette konzorcium felelt. A konzorciumnak további nyolc tagja van: az Idomsoft Zrt., a Kopint-Datorg Kft., a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, az Igazságügyi Minisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, az MTA Wigner, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.