Június 20-án tartják a következő bértárgyalást a Tesco áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között, ezt követően nyilvánosságra kerül, pontosan mikor és milyen törvényes eszközökkel fejezik ki elégedetlenségüket a dolgozók az üzletlánc bérpolitikája miatt.

– Jövő héten kedden kerül sor a következő bértárgyalásra a Tesco áruházláncnál, ahol a munkavállalói érdekképviseletek megpróbálják jelentősen feljebb tornázni a vállalat által a múlt héten bejelentett, dolgozónként bruttó négyezer forintos béremelés összegét. Amennyiben ez nem sikerül, még azon a napon bejelentjük, hogy a nyár során mikor és milyen helyszíneken várhatók a demonstrációs lépések – közölte a Magyar Időkkel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba jelezte, a szakszervezeti összefogásból országos elégedetlenségi hullámmá dagadó ügyhöz az érintett dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is csatlakoztak, akik a kijelölt Tesco-áruházakban részt vesznek majd a szervezett demonstrációkban.

Megmozdulásokra akkor lehet számítani, ha a cég alkalmazottainak 70 százalékát kitevő fizikai dolgozók esetében a vállalat által júliustól tervezett bruttó 165 ezer forintos fizetések az újabb tárgyalásunk eredményeként nem közelítik meg a korábbi elveknek megfelelően kalkulált bruttó 200 ezer forintos bérkövetelést.

Egyre több Tesco-egységben vannak látható jelei az áruházláncnál jellemző munkaerőhiánynak: újabban például az egyik vidéki üzlet bejáratánál a cég külön felirattal figyelmezteti a betérő vásárlókat, hogy csak akkor válasszák azt a boltot, ha felkészültek a hosszú várakozásra a pénztárnál.

Egy Bács-Kiskun megyei egység dolgozói a Tesco által bejelentett, 7200 dolgozót érintő, csekély összegű béremelés hírére egy emberként csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz, és azóta is folyamatosan érkeznek az aláírások a szakszervezetekhez.