Az egyik legkeresettebb tudás a nyelvismeret; munkaerő-piaci értékünk hatványozottan növekszik az általunk beszélt idegen nyelvek számával, külföldi tapasztalatainkkal.

18–31 év közötti, felsőoktatásban tanuló diákként pedig rengeteg lehetőség kínálkozik pénztárcabarát külföldi tanulmányi vagy szakmai ösztöndíj elnyerésére. Íme öt érv, amiért érdemes ezekkel élni.

Nyelvismeret

Hiába tanuljuk az idegen nyelvet az iskolában, szerzünk belőle nyelvvizsgát, az csak a kezdet. Amíg nem használjuk a mindennapokban, esetleg anyanyelvi környezetben a tanultakat, nem lehet igazán biztos, gördülékeny a nyelvtudásunk. A poroszos oktatási rendszer sokszor nagyobb hangsúlyt fektet a nyelvtanra, a szavak magolására, mint a nyelv valódi használatára. Az anyanyelvi környezet több impulzust ad, segít, hogy az adott nyelven gondolkozzunk, ne a magyart fordítsuk le.

Új emberek, kapcsolatok

A külföldön töltött hónapok alatt olyan értékes barátságok, kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon is megmaradnak. Hihetetlen érzés, amikor az ember a világ több országában is „otthon” lehet, mert van kihez menni, meglátogatni. A színes egyéniségek, az eltérő gondolkodás, a különböző sorsok megismerése mind hozzásegítenek a nyitott gondolkodáshoz.

„Think Outside of the Box”

Nagy előnyre lehet szert tenni, ha nem a megszokott irányvonalak mentén gondolkodunk. Miként segít ebben a külföldön eltöltött idő? Egyrészről az ember idegen helyen más rutint kénytelen kialakítani, máshogy vélekedő emberekkel, más kultúrával találkozik. Megjelenik a különbség az oktatásban is, ahol általában a projektmunkára helyezik a hangsúlyt, erősítve ezzel csapatmunkára való készséget. Bár banálisan hangzik, de az ember külföldön jön rá, hogy a világ több, mint a megszokott napi otthon–iskola, otthon–munkahely útvonal. Ez a szemlélet segít a kreativitásunk fejlesztésében is, amit az élet minden területén hasznosíthatunk.

Önállóság, találékonyság

Egyetemisták próbálnak az otthontól függetlenedni, önálló egzisztenciájukat megalapozni. Otthoni környezetben azonban mentőhálónak mindig ott lehet a családi háttér, az ismerősök, a barátok. Külföldön az ember magára van utalva, egyedül kell feltalálnia magát, önállóan kell a problémákat megoldania, amitől esetleg otthon megvolt kímélve. Számlabefizetés, háztartásvezetés, eljutni A-ból B-be, csőtörés: sok minden van, amit észre sem veszünk, mert mások megoldják helyettünk. Próbáltunk már telefon és pénz nélkül éjszaka hazajutni egy idegen országban? Igazi problémamegoldó, képességeket fejlesztő feladvány…

Önismeret, felnőtté válás

A mesékben is úgy kezdődnek a kalandok, hogy a főhős elindul világot látni. Önmagunk megismeréséhez is fontos, hogy megszokott környezetünkön kívül mást is lássunk, más kultúrákat fedezzünk fel. Az utazás – akár negatív, akár pozitív élményekkel jár – mindig tanulságos, tapasztalatainkat csak előnyünkre fordíthatjuk.

Hol keressük?

Végezetül néhány hasznos link, amely ösztöndíj-, illetve külföldi önkéntes munkalehetőségeket kínál:

  • http://palyazatok.org/beke-forradalom-osztondij-2016-thaifold/#more-37135
  • http://esn.org//erasmus?gclid=Cj0KEQjw04qvBRC6vfKG2Pi0_8gBEiQAAJq0vb9lYnJ0sYKc1G3U3m_wtu7SpEtOK1lVlH-JeNdG8HsaAnG28P8HAQ [ez az Erasmus program nemzetközi honlapja, magát az ösztöndíjat mindenkinek a saját egyetemén kell megérdeklődnie, az intézménytől függ, hány partnerkapcsolatuk van stb.]
  • http://www.campushungary.hu/palyazoknak/hallgatoknak
  • http://www.campushungary.hu/palyazoknak/hasznos-linkek
  • http://www.afs.hu/tanulas_kulfoldon/europai-onkentes-szolgalat/

Hégely Sára