2018. október 1. hétfő, 21:35
Nem tehetik be kereküket október elsejétől négy Pó-alföldi tartományba a legalacsonyabb környezetvédelmi besorolású járművek.

Hogy gyorsan tisztázzuk mit is jelent ez: Lombardiába, Piemontába, Venetóba és Emilia-Romagnában nem léphet be senki dízel hajtású gépjárművel hétfőtől, legalábbis hétköznap semmiképpen sem. A felsorolt tartományokban minden héten hétfőtől péntekig tart majd a dízelstop, ami az Euro 3-as jelzésű, vagy a még annál is alacsonyabb besorolású dízelüzemű járművekre, továbbá az Euro 0-s benzinüzeműekre vonatkozik, de Emilia Romagna tartományban a szigorítás az Euro 4-es dízeleket is érinti, 2020-tól pedig minden Euro 4-es, 2025-től pedig minden Euro 5-ös dízelautót is kivonnának a régió forgalmából.

A különböző Euro-normák az egységi útszakaszon kibocsátott maximális szénmonoxid mennyiségét grammban írják elő, az Euro-1-es benzines és dízel járműveknél például egységesen 2,72 gramm/kilométer a megengedett kibocsátott széndioxid mennyisége és ahogy halaudunk előre a rangsorban, egyre kevesebb ez az érték.

A napi időlimit tartományonként és városonként is eltérő, Milánóban például reggel fél kilenctől este fél hétig tart a behajtási tilalom, de ezt a városok maguk határozzák meg. Aki megszegi a behajtási tilalmat, az minimum 80 eurós bírságra számíthat, de a felső határ a 600 eurót is túllépheti - ez persze csak akkor történik meg, ha valaki notórius tilosba hajtó.

Nem lenne szabály a szabály, ha nem lennének kiskapuk, olasz lapértesülések szerint van mód a szabályozás kikerülésére, Lombardiában például ha egy autóban legalább hárman utaznak, akkor besorolástól függetlenül továbbra is bármikor közlekedhetnek a sofőrök. A rendelkezés egyelőre 2019. március 31-ig van érvényben, de amennyiben az intézkedések ellenére is túllépi a szmog a megengedett határértéket, akkor további szigorítások várhatók.

Az olaszok kiszámolták azt is, hogy a korlátozás nagyjából kétmillió személygépkocsit és majdnem 800 ezer furgont érint az észak-olaszországi térségben, ami Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térségének számít. 


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás


A szerkesztő ajánlja