2018. október 2. kedd, 13:33
A térség a következő években is az európai növekedés motorja lehet – hangsúlyozta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek luxembourgi értekezletén.

Az Európai Unó országainak növekedési kilátásai összességében kedvezőek, mind az idei, mind a következő évben két százalék feletti növekedés várható, Közép-Kelet-Európa pedig az unió egyik leggyorsabban fejlődő régiója – mondta el a tárcavezető, kiemelve, hogy Magyarország 4,8 százalékos gazdasági növekedést ért el a legutóbbi adatok szerint. Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a 28 uniós ország idei első féléves teljesítménye, ha minimálisan is, de elmaradt a várakozásoktól és amennyiben a kereskedelmi ellentétek nem rendeződnek az USA-val, úgy akár további lassulásra is lehet számítani. Mindemellett a brexit és az olajár emelkedése negatív kockázatot jelenthet a növekedésre.

Magyarország támogatja a pénzmosás elleni felügyeletek közötti együttműködés megerősítését - hangsúlyozta Varga Mihály hozzátéve, hogy az Európai Bankhatóság megerősítését célzó törekvések ugyanakkor túlterjeszkedésük miatt aggályosak. Mint fogalmazott: Magyarország nem tud támogatni olyan javaslatokat, amelyek lehetővé tennék, hogy az uniós bankhatóság a tagállami felügyeletek feje felett hozzon döntést a nemzeti hatáskörbe tartozó pénzintézetek működéséről.

Az ülésen felmerülő áfa-szabályokat érintő kérdések közül Varga Mihály kiemelte, hogy az elektronikus kiadványok hamarosan éppúgy adózhatnak kedvezményes áfa-kulccsal, mint a hagyományos könyvek. A pénzügyminiszterek találkozóján pont került az adócsalás elleni küzdelem egyik eszköze, az általános fordított áfa bevezetésének a kérdésére is, amelynek lényege, hogy az eladó helyett a vevő fizeti be az áfát a költségvetésbe. A fordított adózás általánossá tételére vonatkozó javaslatot Magyarország támogatta – jelentette ki a tárcavezető, de kiemelte, hogy Magyarország a gazdaságfehérítésben a fordított adózásnál célzottabb, hatékonyabb intézkedéseket vezetett be, így például a bevétel-eltitkolással szemben az online pénztárgépet, az áruk fiktív utaztatásával szemben az ekáert, valamint idén július 1-jétől az online számlázást.

(Forrás: Pénzügyminisztérium, fotó: Dede Géza)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja