A kínai Huawei jelentette be tavaly a legtöbb nemzetközi szabadalmat, csaknem négyezer kérelem fűződik a vállalat nevéhez.

A Huawei Technologies 2015-ben 3989 szabadalmi kérelmet nyújtott be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), amivel az első helyezést szerezte meg a legtöbb nemzetközi szabadalmat bejelentő vállalatok ranglistáján – derült ki a Huawei Technologies Hungary Kft. közleményéből. A kínai vállalat már tavalyelőtt is világelső volt, akkor 3533 szabadalmi kérelemmel.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) keretein belül fogadja be a kérelmeket, amelynek segítségével a benyújtó 148 országban kap szabadalom-védelmet. A PCT keretei között 1,7 százalékkal több nemzetközi szabadalmi kérelmet nyújtottak be tavaly az egy évvel korábbihoz képest. A benyújtott kérelmek száma elérte a 218 ezret, ami új éves rekordnak számít.

A Huawei nemcsak a WIPO listáján szerepel előkelő helyen. Tavaly 1953 szabadalmi kérelmet nyújtott be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz, ezzel a negyedik helyre került a legtöbb európai szabadalmat bejelentő vállalatok ranglistáján. A digitális kommunikáció kategóriában pedig a tavalyi már a második év volt, amikor a Huawei megszerezte magának a vezetést. A Huawei 2015-ben 1197 digitalizációra vonatkozó szabadalmi kérelmet nyújtott be Európában.

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója, 2015. évi forgalma több mint 62 milliárd dollár volt. Bevételének több mint 10 százalékát fordítja évente kutatás-fejlesztésre annak érdekében, hogy minél több szabadalmat szolgáltathasson az iparág számára. (MTI)