Elektromos autókat is vásárolna a járműparkja cseréjére közbeszerzési pályázatot kiíró MNB. A jegybank a jövő év végéig szóló keretszerződést kötne a nyertessel, és ennek keretében, igény szerint adná a megrendelést új autókra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közbeszerzési eljárást indít jelenlegi gépjárműparkjának 2017-2018-as években történő részleges korszerűsítése érdekében. Az MNB flottáját alkotó gépkocsik közül számos túlfutott és életkora miatt üzemeltetése nem gazdaságos vagy a szerződés időtartama alatt válik azzá – indokolja a beszerzést közleményében a jegybank.

A magasabb futásteljesítményű gépjárművek karbantartási költségei aránytalanul megemelkedtek. A gépjárműpark részleges cseréje egyben a gépjárművek számának csökkentésére irányuló elképzelésekhez is igazodik, mely alapján az MNB az elmúlt három évben 60-ról 32-re csökkentette az általa használt személygépjárművek számát.

Az MNB figyelmet fordít arra is, hogy a gépjárműipari fejlesztések (tekintettel a városi közlekedésben tapasztalható környezeti hatásokra) elmozdultak az elektromos autózás irányába, így környezetbarát, alacsonyabb emissziós értékekkel bíró elektromos járművek a beszerzési igény részét képezik, elősegítve a fenntartható fejlődést, az ezirányú kormányzati környezetvédelmi törekvésekkel is összhangban.

Az MNB a közbeszerzési eljárás eredményeképpen kötendő keretszerződés alapján 2017-2018-as években egyedi megrendelés alapján fog gépjárműveket vásárolni, amely hosszútávú megoldást jelent a szerződés időtartama alatt felmerülő gépjárműigények kezelésére.

Az egyes kategóriák műszaki leírásának megfelelő gépjárművek közül, az MNB 2018. december 31-ig a szerződésben rögzített mértékű kedvezménnyel lesz jogosult eseti megrendelések leadására a nyertes ajánlattevő felé. A költséghatékony üzemeltetés érdekében a gépjárművek vételára tartalmazza 4 év vagy 120 ezer kilométert futásteljesítményig a gyártó által előírt kötelező szervizek díját is.