2016. március 22. kedd, 10:29
Szlovákia, műemlékvédelem, régészet, turizmus, idegenforgalom, Torna
A Castrum Torna polgári társulás már hetedik alkalommal fogott vártisztításba, hogy a Torna fölött magasodó középkori vár romjait, a község szimbólumát megtisztítsa a sűrű növényzettől. Céljuk: felmérni, régészeti kutatást végezni és konzerválni az ősi köveket.

Egy nyertes pályázat révén a tisztítást statikai bemérés, kutatás és konzerválás követi majd – írja a hirek.sk.

„Az elsődleges cél a falak megerősítése, hogy ne omoljanak tovább. Utána elvileg felmerült már az is, hogy esetleg egy-két tornyot, bástyát visszaépítenénk, de ez nagyon hosszú távú cél. A legfőbb cél az, hogy megerősítsük a falakat, tehát a konzerválás” – mondta Surovec Róbert, a Castrum Torna polgári társulás alelnöke.

A társulás hatezer euró támogatást kapott a szakmai munkára, amely azonban csak akkor kezdődhet el, ha rendezik a tulajdonjogi viszonyokat. Ezt idén szeretnék megcsinálni, közölte Martin Kubo régész, a Castrum Torna PT elnöke. „A jogi viszonyokat szeretnénk megoldani, amennyire lehetséges, hogy maga az építményt beírják a kataszteri nyilvántartásba, mint a falu tulajdonát” – tette hozzá.

A korábbi vártisztítások is sikeresek voltak, átlagban 40 fő vett részt a munkákban. A jelenlegi állapot is önmagáért beszél, köszönhetően a társulás tagjainak és az önkénteseknek.

A bozót mellett tekintélyes vastagságú fákat is kivágtak, miközben egy második világháborús bombát találtak. A vár most sokkal látványosabb és a közlekedés is biztonságosabb a műemlék területén. Ez nemcsak a turisták szempontjából fontos, hanem az elkövetkező évek munkájához, a várfalak felméréséhez, dokumentálásához is elengedhetetlen volt.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja