Budapesten, és ezzel együtt az országban a harmadik legmagasabb átlagos ingatlanárakkal a II. kerület büszkélkedhet. Tavaly egy négyzetméterért itt 560 ezer forintot kellett fizetni.

A Rózsadomb fekvése kiváló, közel van a városközpont, szép a panoráma, remek a közlekedés, tiszta a levegő. A terület előnyös adottságait már a XIX. század végén felfedezték. A zöldövezeti domboldalt kereskedők, vállalkozók választották lakhelyül. Népszerűsége azóta is töretlen, sok új otthon épül a környéken. Árfekvése miatt azonban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ide költözzenek. Az ingatlanfejlesztők elsősorban 4-5 lakásos, luxusminőségű társasházakat építenek, amelyekben a négyzetméterárak akár a 1,5-1,8 millió forintot is elérhetik.

A nagy értékű lakóingatlanokat elsősorban magánszemélyek vásárolják. A rövidtávú megtérülést kereső ingatlanbefektetők az ilyen típusok iránt kevésbé érdeklődnek. Inkább a hosszútávban gondolkodók, az értékállóságot preferálók számára jelent lehetőséget ezen a területen ingatlant venni, annál is inkább, mert a kerület egészén tavaly csupán egy év alatt 17 százalékkal emelkedett az ingatlanok értéke – mondja Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive irodájának vezetője.

Nagy az érdeklődés a régebbi, akár építészeti szempontból is különleges, önálló villák iránt. Sokan – az épületszerkezetet, építészeti értékeket megtartva – teljesen átépítik ezeket a mai igényeknek megfelelően. Az újépítésű ingatlanok árai a használtakét is felfelé húzzák, így egy felújítandó lakás négyzetméteréért is jóval több, mint félmillió forintot kell fizetni – teszi hozzá Szombat Éva.

A rózsadombi környezethez hasonlóval azért lehet még találkozni a kerületben, igen népszerű Pasarét, Rézmál, Törökvész. Az utóbbi években népszerűvé vált Gugger-hegy is, amely szintén kiváló panorámával és igazi zöldövezeti hangulattal csábítja az új lakókat. Aki városiasabb légkörre vágyik, de bel-Budán lakna, annak is van megoldás. A Margit körút és Víziváros országos hírű Bauhaus stílusú házai reneszánszukat élik. Nem ritka, hogy a nagypolgári lakásokat luxusminőségben újjáépítik.