A vásárlók hiányos tájékoztatását a háztartási gépek energiafogyasztásával kapcsolatosan fogyasztóvédelmi bírsággal sújtanák.

Valamennyi energiafogyasztást befolyásoló termékre, illetve külön a 230 V-os 50 Hz-es hálózati feszültségről működtetett háztartási kombinált mosó-szárítógépekre vonatkozik az a két kormányrendelet-tervezet, amely a jövőben előírja a gépek energiafogyasztásáról szóló pontos tájékoztatást az üzletekben – írja a Magyar Idők.

Csak olyan termék hozható majd jogszerűen forgalomba, amelyről a fogyasztónak elérhetők az energiafogyasztás szabályos paraméterei, amit a beszállító vagy a kereskedő a termék adatlapjával, megfelelő címkézésével, táv­értékesítés esetén pedig ezek elektronikus változatának rendelkezésre bocsátásával biztosít.

A boltosnak is szigorúan kell ellenőriznie a szállítmányokat, hogy kiszűrje az esetleges mulasztásokat. A tervezet alapján a hiányos tájékoztatással eladott készüléket be kell vonni a polcokról, illetve vissza kell hívniuk a vásárlótól. Ennek a költsége a kereskedőt terheli.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja