A novemberi 2,7 százalék után 2015 decemberében 2,0 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az Európai Unióban, az év egészében 3 százalékos volt a növekedés – jelentette szerdán az Eurostat.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a decemberi kiskereskedelmi forgalom volumene az unióban 0,1 százalékkal haladta mg a novemberit.

2015 egészében a forgalom – uniós szinten, éves összevetésben – 3,0 százalékkal nőtt. A magyarországi kiskereskedelmi forgalom tavaly a nyers adatok szerint 5,5 százalékkal nőtt, míg a naptárhatással korrigált adat 5,6 százalékos bővülést mutat éves szinten.

Az EU egészében a nem élelmiszeripari termékek forgalma tavaly decemberben 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 1,5 százalékos volt az emelkedés, az üzemanyagtöltő-állomások forgalma viszont „csak” 0,1 százalékkal haladta meg a 2014. decemberit (persze alacsonyabb árakon).

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legdinamikusabb, 14,3 százalékos növekedést Románia statisztikai hivatala jelentette; Írország 6,1 százalékkal a második, Észtország 5,8 százalékkal a negyedik. Mínuszos év/év adat Portugáliából (-1,3 százalék), Belgiumból (-1,2 százalék) és Dániából (-0,3 százalék) futott be.

A (szezonálisan kiigazított) 4,5 százalékos magyarországi forgalomnövekedés az ötödik legerőteljesebb (a nyers adatok szerint), a már említetteken kívül csak Lengyelországban (5,5) nőtt ütemesebben a kiskereskedelmi forgalom 2015 utolsó hónapjában.