Az augusztusi 4,6 százalék után szeptemberben éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene – jelentette csütörtökön a KSH.

Gépjármű-üzemanyagok nélkül a forgalom 626,241 milliárd forint volt, az üzemanyagtöltő állomások 154,28 milliárdos forgalmat könyvelhettek el az év kilencedik hónapjában.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (15 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (9,3 százalék), a használtcikk- (7,6 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,7 százalék), a bútor-, műszakicikk- (2,7 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (1,9 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 6,1 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,4 százalékkal csökkentek.