Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és milyen területen működő vállalkozások számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az augusztus 20-án kezdődött 34. héten.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztusban kiemelten ellenőrzik a fővárosi strandokon tevékenységet végző kereskedőket és vendéglátóhelyeket, ahol főként a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban a megyei szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon fokozottan ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy más helyszíneken is lehetnek ellenőrzések.

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai augusztus 21. és 26. között fokozottan ellenőrzik a strandokon tevékenységet végző kereskedőket és vendéglátóhelyeket a megyében.

Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. augusztus 21. és augusztus 24. között Enyingen és Dunaújvárosban ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztus 24-én és 25-én fokozottan ellenőrzik a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztusban fokozottan ellenőrzik a fesztiválokon, rendezvényeken, strandok, fürdők területén működő vállalkozásokat. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében augusztusban elsősorban a szezonális termékeket értékesítők, fagylaltárusok, zöldség- és gyümölcskereskedők, a strandok területén működő vállalkozások számíthatnak helyszíni ellenőrzésekre.

A közelgő iskolakezdésre tekintettel a papír- és írószer-kereskedők, a távol-keleti ruházati termékekkel kereskedők ellenőrzésére is fokozott figyelmet fordítanak az adóellenőrök.

A revizorok a nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják, ahol pedig az online pénztárgép forgalmi adatai indokolják, forgalomszámlálást végeznek.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, valamint a közterületen és kitelepüléseken árusítókat augusztus 13. és 26. között. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. augusztus 21. és 24. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • augusztus 21. kedd: Pásztó és környéke
  • augusztus 22. szerda: Rétság és környéke
  • augusztus 23. csütörtök: Bátonyterenye és környéke
  • augusztus 24. péntek: Salgótarján és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő ellenőrzéseket végzi a 34. héten:

  • Folytatódnak az idegenforgalmi szezonhoz köthető ellenőrzések, a hullámzó forgalmú szezonális helyszíneken például: lángossütők, fagylaltozók, parti büfék: forgalomszámlálásokra is lehet számítani.
  • A vendéglátóhelyeken a kedvezményes, 5 százalékos áfát alkalmazók esetében az ellenőrök preventív jelleggel segítenek a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében.
  • Folyamatos lesz a revizori jelenlét a nagyobb fesztiválokon, ahol a kereskedők és vendéglátók számíthatnak ellenőrzésre.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztus 13. és 24. között kiemelten ellenőrzik a vendéglátókat, különösen a szezonális tevékenységet folytatókat. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészlet eredetét. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 21. kedd: Bátaszék
  • augusztus 22. szerda: Szekszárd
  • augusztus 23. csütörtök: Tolnanémedi, Simontornya
  • augusztus 24. péntek: Tolna, Bogyiszló

Vas megye

A Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai kiemelten ellenőrzik a Savaria Történelmi Karnevál 2018 rendezvényen augusztus 23–26.: tevékenységet végző adózókat. A rendezvény teljes időtartama alatt fokozott adóhatósági jelenlétre lehet számítani. Az ellenőrzések a jövedéki termékeket érintő szabályok betartására, a bizonylat-kibocsátásra, a foglalkoztatás szabályszerűségére, on-line pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok betartására irányulnak. A pénzügyőrök és az adóellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak az engedély nélkül tevékenységet végzők kiszűrésére is.

Az igazgatóság munkatársai augusztus 16. és 31. között kiemelten ellenőrzik a vendéglátással foglalkozó adózókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentését, az on-line pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztus 20. és 28. közözött fokozottan ellenőrzik a piacokon, közterületeken, szabadtéri rendezvényeken a zöldség- és gyümölcskereskedőket valamint a szezonális termékek forgalmazóit.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.