Többször előfordul, hogy az áramkimaradás okozta károk megtérítéséről szóló vitát elsőre nem sikerül rendezni a szolgáltatóval. Ha nem megy másként, a Budapesti Békéltető Testület ilyen ügyekben is eljár.

A fogyasztó DVD-írója és órás rádiója romlott el áramingadozás, illetve áramkimaradás miatt, ennek javítási költségét igényelte volna vissza. Az áramszolgáltató arra hivatkozva utasította el az igényt, hogy a fogyasztónak az elosztóhálózaton bekövetkezett üzemzavar miatt keletkezett a kára. Ezért a követelést nem az áramszolgáltatóval, hanem az elosztó hálózati engedélyessel szemben lehet érvényesíteni – olvasható a Budapesti Békéltető Testület honlapján.

Az, hogy az áramkimaradások által okozott károkat nem a szolgáltatóval szemben lehet érvényesíteni, még nem jelenti, hogy az ilyen jellegű panaszok orvoslás nélkül maradnának. A villamos energiáról szóló 2007. évi CX. törvény alapján, ha az elosztó hálózaton (amely eljuttatja az energiatermelőktől a fogyasztók részére az áramot) következett be üzemzavar, és ez okozott áramkimaradást akkor az elosztó hálózati engedélyessel szemben érvényesíthető az igény.

Amennyiben a szolgáltató által kibocsátott dokumentumokon, számlákon nincs feltüntetve az elosztó hálózati engedélyes, az interneten több helyen megtalálhatják a fogyasztók, hogy a szolgáltatójuk mellett ki látja el ezt a feladatot. Egyrészt a szolgáltatók honlapján megtalálható elosztói üzletszabályzatban van feltüntetve. Ezen kívül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) oldalán, a villamos energia engedélyezés menüpontjában megtalálható a villamos-ipari engedélyesek listája.

Jelenleg Magyarországon a következő vállalkozások minősülnek elosztó hálózati engedélyesnek: ÁTI-Sziget Ipari Szolgáltató Központ Kft., E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., ELMŰ Hálózati Kft., ÉMÁSZ Hálózati Kft., Ganz Szolgáltató Zrt., Tisza Joule Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Dunavarsány Ipari Park Szolgáltató Kft.

Budapesten az ilyen típusú igények elbírálására az ELMÜ Hálózati Kft. az illetékes. 

Ha a vállalkozással történő kapcsolatfelvétel után a fogyasztó panasza orvosolatlan maradna, vagy megoldhatatlannak tűnő jogvita merül fel, forduljanak a Budapesti Békéltető Testülethez, amely ingyenes eljárásban segít a vita megoldásában.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja