Az ADÓtraffipaxból kiderül, hogy az adóhivatal igazgatóságai hol és kinél terveznek nagy valószínűséggel operatív ellenőrzést.

Kiemelt ellenőrzések

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai

  • április 16-tól a gépjármű – különösen a használt gépjármű – és gépjármű alkatrész kereskedelmi tevékenységet folytató adózók, valamint a gépjármű szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését,
  • március 13-tól a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését és összhangját, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését,
  • február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit

vizsgálják.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. áprilisban kiemelten ellenőrzik az autógumi-szerelőket és -javítókat. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. április 9. és 20. között Budapesten kiemelten ellenőrzik a kertészeteket, virágárudákat, kitelepülő virágpalánta-árusokat, az idény jelleggel zöldség-gyümölcsöt értékesítőket, továbbá az autómosókat, gumiszerelőket és -javítókat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását és az áruk eredetét vizsgálják.

Baranya megye

A NAV baranyai revizorai április 19. és 22. között Berkesden, Kozármislenyben, Pécsváradon, Szigetváron és körzetében valamint Pécs vonzáskörzetében végeznek ellenőrzéseket.

Kozármislenyben és Szigetvár körzetében a zöldség–gyümölcskereskedők számíthatnak a revizorok fokozott jelenlétére, akik az online pénztárgép használatát és a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik. Berkesden és Pécsváradon kiemelten ellenőrzik a hivatal munkatársai a dohányboltokban a számla- és nyugtaadást és a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek megfelelő használatát, míg Pécsett a vendéglátó egységekben várhatóak ellenőrzések.

Az igazgatóság munkatársai április 16. és 18. között Pécsett, Drávaszabolcson, Kisszentmártonban, Komlón, Sásdon, Siklóson, Szentlőrincen, valamint Vásárosdombón végeznek ellenőrzéseket.

Drávaszabolcson, Kisszentmártonban és Szentlőrincen a Nemzeti Dohányboltokban lehet számítani a revizorok fokozott jelenlétére, ahol a számla- és nyugtaadást és a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik. Komlón, Sásdon és Siklóson a helyi piacokon és kitelepüléseken lesznek jelen a NAV munkatársai, és elsősorban a számla- és nyugtaadást vizsgálják. Szentlőrincen és Vásárosdombón, főként a virágárusoknál és a kiskereskedőknél ellenőrzik a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgépek használatát.

Emellett a megyeszékhelyen a NAV fokozott jelenlétére továbbra is számítani lehet, különösen a sport- és szabadidős tevékenységet végzők és a személyszállítók számíthatnak ellenőrzésre.

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2018. április 17. és 20. között Szegeden és a környező településeken fokozottan ellenőrzik a kertészeteket, a dísznövény-kereskedőket és a díszfaiskolákat.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. április 16. és 20. között Sárbogárdon terveznek helyszíni ellenőrzéseket. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az áruk eredét és az online pénztárgép használatát vizsgálják

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai áprilisban fokozottan ellenőrzik a ruhakészítéssel, -javítással és -tisztítással foglalkozó szolgáltatókat Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentését.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. április 16. és 20. között:

  • április 16. hétfő: Hajdúböszörmény
  • április 17. kedd: Hajdúszoboszló
  • április 18. szerda: Debrecen
  • április 19. csütörtök: Hajdúdorog
  • április 20. péntek: Debrecen

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

A pénzügyőrök fokozott figyelmet fordítanak a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. áprilisban fokozottan ellenőrzik a megye területén az idény jelleggel zöldség-gyümölcsöt, virágot árusítókat. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. április 3. és 30. között elsősorban azokban az üzletekben ellenőriznek, melyekben az online pénztárgép üzembe helyezése óta nem volt helyszíni vizsgálat. Az adóellenőrök a pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek mellett a számla- nyugtaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését is vizsgálják.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 16. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • április 16. hétfő: Dorogháza és környéke
  • április 17. kedd: Balassagyarmat és környéke
  • április 18. szerda: Vizslás, Kazár és környéke
  • április 19. csütörtök: Bátonyterenye és környéke
  • április 20. péntek: Karancsság és környéke
  • április 21. szombat: Szécsény és környéke

A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgép használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint a forgalmazott áruk eredetét.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik 2018. április 3. és 30. között a kertészeteket, gazdaboltokat, ruhatisztítókat, autómosókat, gumiszerelőket és -javítókat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 16. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • április 16. hétfő: Nyíregyháza
  • április 17. kedd: Nyírbátor, Máriapócs
  • április 18. szerda: Mátészalka, Nyírcsaholy
  • április 19. csütörtök: Porcsalma, Tyukod
  • április 20. péntek: Tiszavasvári, Tiszalök
  • április 21. szombat: Nyírtura

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadás ellenőrzése mellett, kiemelt figyelmet fordítanak a piacon és közterületen értékesítő kereskedőkre is. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai folyamatosan ellenőrzik azokat az adózókat, akiknél az üzemeltetett online pénztárgép éves felülvizsgálata nem látszik a NAV rendszerében.

Az ellenőrzések számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésére, a foglalkoztatás szabályszerűségére, és az on-line pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségekre irányulnak.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. április 16. és 21. között fokozottan ellenőrzik Veszprémben, Pápán, illetve a nagyobb Balaton-parti településeken a kerékpárszervizeket, valamint a vadász- és horgászboltokat.

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”