Az érmék formájukban és összetételükben változatlanok maradnak, ám a „fej” részén egy kettős csomót ábrázoló embléma lesz látható.

A Magyar Nemzeti Bank kibocsátja az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. Az új 50 forintos érme kibocsátásával a jegybank a nemzeti és történelmi emlékhelyek jelentőségére, létezésük céljára, illetve az egyes helyszínek történelemben betöltött szerepére szeretné felhívni a társadalom figyelmét. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba – olvasható az MNB közleményében. 

Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban szereplő 50 forintos érmékkel: réz és nikkel ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Az új 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett kettős csomót ábrázoló embléma látható, amely az érmét álló helyzetben tartva a nemzeti emlékhelyek, 45 fokkal elforgatva pedig a történelmi emlékhelyek emblémájának felel meg.

Az érme tematikus oldalának a tervezője Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke.