11 százalék felett emelkedtek a nettó és bruttó keresetek egyaránt 2019. első két hónapjában, így folyamatosan javul a magyar családok anyagi helyzete, ami a fogyasztás emelkedésén keresztül hozzájárul a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményéhez – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter közölte, a hatéves bérmegállapodásnak, a közszféra életpálya-modelljeinek és a versenyszféra bérfejlesztéseinek köszönhetően már több mint hat éve töretlen a reálbérek növekedése Magyarországon.

A tárcavezető hangsúlyozta, a 2016-ban kötött bérmegállapodás – ami a minimálbérek nagyarányú emelését és érdemi adócsökkentést tartalmaz – eredményeként 2017 után tavaly is átlagosan több mint egyhavi bérrel többet vihetett haza minden magyar munkavállaló. Mint mondta, az idén januárról februárra gyorsuló béremelkedés következtében az első két hónapban 8,3 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek, ami – amennyiben a növekedés egész évben tartja ezt a mértéket – átlagosan újabb plusz egy havi bért jelent az egy évvel korábbiakhoz képest. A bérfelzárkózás folyamatos Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya megyékben is az országos átlag felett nőttek a keresetek, a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan.

A miniszter kiemelte, a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseinek ösztönzése hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben a foglalkoztatás, ami a bérek felzárkózását tovább segítheti. A nemzetgazdaságban 11,4 százalékkal, a versenyszférában közel 12 százalékkal, a költségvetési szerveknél pedig közel 7 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek egyaránt. A bruttó bérek 2019. január-februárban így közel 345 ezer forintot tettek ki. Az elkövetkezendő időszakban is arra számítunk, hogy a bérek tovább emelkednek Magyarországon – tette hozzá.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)