Egy kétmilliárd forintos, hitelszerződéssel kapcsolatos csalás miatt indított nyomozást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentésére a Budai Nyomozó Ügyészség.

Az ügyben eddig két cégvezetőt gyanúsítottak meg, akik ugyanazon cégcsoporthoz tartozó vállalatokat vezettek – olvasható a Fővárosi Főügyészség pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében. A két üzlettárs 2009-ben megállapodott abban, hogy a cégcsoport egyik, több milliárd forintos tartozásának jelentős részét újabb hitel felhasználásával fizetik vissza.

Ennek érdekében 2010-ben forgóeszköz finanszírozására színlelt hitel-keretszerződést kötöttek a korábbi hitelt is nyújtó bankkal, amivel azonban a fentiek szerint ténylegesen egy új hitelszerződést lepleztek.

A két gyanúsított a 2,14 milliárd forint összegű hitel nyújtásához bankgarancia vállalását kérte egy másik banktól. Ehhez valótlan adatokat és hamis okiratokat, valótlan értékbecsléseket használtak fel, így megtévesztve a bankgaranciát vállaló bank döntéshozóit.

A hitelt 2010 októberében folyósították, és az összeget még aznap átutalták a korábbi hiteltartozás kiegyenlítésére.

Az ügyészség indítványozta az egyik gyanúsított előzetes letartóztatását, erről pénteken születhet döntés.

A bűncselekmény szervezettsége miatt az ügyészség vizsgálja az érintett pénzügyi intézmények több munkatársának esetleges felelősségét is.