2016. január 6. szerda, 18:10
MNB, NHP, kkv, hitel, bank
Az MNB növekedési hitelprogramjának (nhp) köszönhetően 31 ezer vállalkozás eddig több mint kétezer milliárd forint hitelhez jutott kedvezményes feltételek mellett. A jegybank idén még 600 milliárdot biztosít erre a célra és az nhp kivezetésével párhuzamosan beindította a piaci hitelezést ösztönző programját.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (nhp) keretében tavaly év végéig összesen közel 31 ezer hazai vállalkozás jutott finanszírozáshoz kedvező feltételek mellett mintegy 2126 milliárd forint összegben – közölte az MNB. A 2013 nyarán indut nhp lényege, hogy az MNB ingyen forrást biztosít a programban résztvevő hitelintézeteknek, amelyek azt saját kockáztukra, legfeljebb évi 2,5 százalékos kamat mellett adják tovább a kis- és középvállalkozásoknak (kkv).

Az MNB célja a programmal a kkv-hitelezésében megfigyelt zavarok enyhítése, a pénzügyi stabilitás erősítése és a gazdasági növekedés elősegítése volt. A jegybank értékelése szerint ezeket sikerült elérni: miközben a kkv-k hitelállománya a program indulása előtt évi 5-7 százalékkal csökkent, a tavaly harmadik negyedévében már 3,5 százalékkal bővült. Növekedett a beruházási aktivitás, emelkedett a foglalkoztatottság és ezen keresztül bővült a gazdaság is. Az nhp 2014-2015-ben összesen 1-1,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez – írja az MNB.

A jegybank tavaly év végén az nhp kivezetéséről döntött. A program harmadik és egyben utolsó ütemében, idén év végéig összesen 600 milliárd forintot biztosít az MNB kkv-finanszírozásra. Ebből 300 milliárd a forint kölcsön, míg az összeg másik felét a devizahitelek adják, amelyet természetes devizafedezettel rendelkező exportáló cégek vehetnek igénybe. Változást jelent ugyanakkor, hogy ezt a pénzt már csak új beruházások megvalósítására hitelezhetik tovább a kkv-knak a bankok, a maximális hitelösszeg pedig egymilliárdra csökkent a korábbi tízmilliárd forintról.

Az nhp kivezetésével párhuzamosan az MNB idén elindította úgynevezett piaci hitelprogramját (php). A bankok egy kamatcsere ügylettel csökkenthetik a hosszabb futamidejű hitelek kihelyezéséből eredő kockázataikat feltéve, hogy vállalják kkv-hitelállományuk növelését. Tíz egységre kötött kamatcsere ügylethez 2,5 egységgel kell növelniük kkv-hiteleiket.

A program részeként az MNB csökkenti a kkv-hitelekhez kapcsolódó tőkekövetelményeket, ezzel is támogatva a bankokat abban, hogy növeljék a vállalkozásoknak nyújtott források összegét. A php harmadik eleme egy vállalati hitelinformációs rendszer, amely a jelenleginél pontosabb, teljesebb képet ad az adosokról a bankoknak, így csökkentve a hitelezési kockázatokat.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja