Az idei második negyedévben ezer forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Ez 13 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 887 forinthoz képest, míg két év alatt 32 százalékkal emelkedtek az átlagbérek.

A felsőbb foglalkoztatási kategóriákban is emelkednek a bérek, bár továbbra is jóval kisebb ütemben. A BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 4,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt a második negyedévben az egy évvel korábbi mértékhez képest.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 1041 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 967 átlagos órabérre számíthattak. Régiók szerint ugyanakkor jelentősen eltérhetnek az órabérek: amíg például Dél- Dunántúlon, illetve az Észak-Magyarországon továbbra is ezer forint alatt marad egy szakmunkás átlagos órabérre, addig Közép-Magyarországon ez az érték már elérte az 1220 forintos szintet  – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.

Az adatokból kitűnik, hogy tovább tart a fizikai órabérek folyamatos emelkedése. Bár a béremelések nagyobb része az év elején zajlott le, az első negyedévhez képest is 4,2 százalékos átlagos órabér-növekedést tapasztaltunk – magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

Ha az elmúlt 24 hónap adatait vizsgáljuk, 32 százalékos átlagos órabér-növekedést mutatnak a számok, ez pedig már egyes iparágak esetében komolyabb gazdaságossági kérdéseket is felvet. A következő időszakok béremelési üteme elsősorban azon múlik, hogy mennyire súlyosbodik a munkaerőhiány, illetve, hogy a vállalatok milyen hatékonysági lépésekkel tudják ellensúlyozni ennek negatív következményeit.

A BDO Magyarország eközben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2017 második negyedévéhez képest átlagosan 4,7 százalék volt. Ez ugyan a tavaly ilyenkor mért 3,2 százalékos bérnövekedéshez képest érezhető javulást mutat, de figyelembe véve az infláció időközben bekövetkező gyorsulását, reálértékben továbbra sem jelent nagyobb mértékű elmozdulást.

Valamelyest javítja az összképet, hogy a vizsgált időszakban a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek (jutalom, bónusz, bérpótlékok, stb.) aránya az egy évvel korábbi 8-ról 10 százalékra emelkedett – mutat rá Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

 Ennek ellenére a korábban 3 százalék körül alakuló átlagos fluktuációs ráta ebben a körben mára elérte 4,3 százalékot. A munkahelyet váltók ugyanis a cégen belüli béremelésnél jóval jelentősebb, akár 20-30 százalékos bérnövekedést is el tudnak érni egy-egy új munkakörben.