Közép-Európa egyik legmodernebb készházgyártó üzeme kezdi meg működését Hajdú-Bihar megyében. A polgári ipari parkban felépült üzem egymilliárd forintba került.

Az évente 300 készház-kapacitású üzem beruházásához a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán 250 millió forint európai uniós és hazai forrást nyert a Berger Házak Zrt. – mondta el Beregszászi Pál, a cég ügyvezető igazgatója az átadáson. A környezetbarát és magas minőségű alapanyagok felhasználásával készülő, úgynevezett Berger Házakat gyártó üzem 50 embernek ad közvetlenül munkát, az alvállalkozókkal együtt pedig mintegy 230 embernek biztosít megélhetést.

A Berger házak gyorsan, ellenőrzött üzemi körülmények között, méretpontosan és kiváló minőségben, hazai és osztrák alapanyagokból, német technológiával készülnek, hasznos négyzetméterenként pedig már bruttó 280 ezer forintos ártól elérhetők. A készházak már 6-9 hónap alatt költözhetőek, az építkezés maga pedig mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe. Idén a várakozások szerint ezer ilyen technológiával épülő otthont adhatnak át, várhatóan az építtetők 10-15 százaléka választja ezt a megoldást – tette hozzá. 

Kassai Ferenc, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke az üzemavatón utalt rá, hogy a négymilliós hazai lakásállomány mellett évi 40 ezer új lakás felépítésére volna szükség, de jó ha a felét el tudják készíteni. Úgy vélte, a negyvenezres lakáslétszám legalább fele lehetne készház, ami megfogalmazása szerint „nem ideiglenes barakk”, hanem nagyon korszerű, élhető otthon, amiből egyre több készül Nyugat-Európában is. (MTI)

Képünk illusztráció