Kéry Balázs vehette át az idei Az év belsőépítésze díjat a kaposvári vasútállomás rekonstrukciójának terveiért.

A zsűri idén hét rendkívül színvonalas pályamunkából választotta ki a győztest – közölte a díjátadó előtt Finta József építész, egyetemi tanár, a zsűri elnöke. A szakember külön üdvözölte, hogy több pályamunka is műemléki rekonstrukcióval foglalkozott. Az egész pályázatra jellemző volt „a tiszta beszéd”, ahogy Kéry Balázs győztes munkája is „a saját tisztaságával” tudott nyerni – tette hozzá. Finta József kiemelte Lukács Zsófia tervét a füzéri vár felújítására és a Hild-villa Kokas László által tervezett rekonstrukcióját is; ezeket a pályázatokat a zsűri is kiemelt dicséretben részesítette.

Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a zsűri tagja hozzátette: Kéry Balázs pályázata érdekes munka volt egy nehéz, nem mindennapi témában. Támogatja majd, hogy a pályázat anyagai bekerüljenek a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményébe. Arra is emlékeztetett, hogy három évvel ezelőtt megszűnt a felsőoktatásban a belsőépítész-képzés, ezért kemény küzdelmet kellett folytatni azért, hogy mostanra három egyetemen újraindulhasson ez a képzés.

Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke elmondta: évente csupán egyetlen pályázat nyerheti el a díjat, míg O. Ecker Judit, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei pályamunkákból nyílt kiállítás egy hétig látogatható a Pesti Vigadó negyedik emeletén.

Kéry Balázs a nyertes munkát röviden ismertetve elmondta, hogy a Pfaff Ferenc által tervezett, az előző századfordulón átadott kaposvári állomásépület a rekonstrukció előtt rendkívül rossz állapotban volt: már az 1942-es felújítása során sok épületdíszt leszedtek róla, az utóbbi évekre pedig már szinte semmi nem látszott eredeti szépségéből. A felújítás során ezért minden történelmileg hitelesen visszaállítható részletet aprólékosan rekonstruáltak, míg a bútorzatot a történelmi belsőhöz illeszkedő, kortárs darabokkal oldották meg. (MTI)