A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten” (VEKOP-5.3.1-15 kódszámú) és a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében” (VEKOP-5.3.2-15) felhívás.

A fővárosi felhívás célja, hogy Budapesten a mindennapi közlekedési célú utazások esetén növekedjen a gyalogos, kerékpáros és vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya a közlekedők körében, hozzájárulva ezzel az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez – olvasható a hivatalos pályázati honlapon.

A támogatható tevékenységek:

  • kerékpárosbarát fejlesztések;
  • közbringarendszer bővítése, fejlesztése;
  • közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítást célzó beruházások, akadálymentesítés.

Támogatási kérelem benyújtására önállóan Budapest Főváros Önkormányzata, illetve konzorciumi partnerként helyi önkormányzatok, többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, közösségi közlekedést közszolgáltatási szerződés alapján ellátó gazdasági társaságok, a NIF Zrt, a Magyar Közút NZrt, központi költségvetési szervek és intézményeik jogosultak.

A rendelkezésre álló keretösszeg 8,39 milliárd forint.

A Pest megye számára kiírt felhívás célja ugyanaz, mint a budapestié, a támogatható tevékenységek körében viszont közbringarendszer-fejlesztés nem szerepel.

Támogatási kérelem benyújtására önállóan a települési önkormányzatok jogosulta, a konzorciumi partnerként bevonhatók köre ugyanaz, mint a budapesti felhívásban.

A rendelkezésre álló keretösszeg 1,8 milliárd forint.