2018. szeptember 24. hétfő, 10:01
Erdély, agrárium, pálinkafőzés, védjegy
Az erdélyi pálinkák Kárpát-medence-szerte híresek, forgalmazásuk körül azonban sok az akadály.

„Harminc éve foglalkozom pálinkafőzéssel, de ekkora gyümölcstermésre nem emlékszem a rendszerváltás óta” – magyarázza Antalfi Zoltán marossárpataki pálinkafőző vállalkozó, az Erdélyi Pálinka Lovagrend elnöke a Krónikának.

A vállalkozó párlatai erdélyi szaküzletekben, áruházláncokban és éttermekben egyaránt megvásárolhatók, ugyanakkor bérfőzésben a környékbeli gazdák számára is vállal pálinkafőzést.

Az erdélyi pálinkafőzésnek régi hagyománya van, az idei rekord­gyümölcstermés újabb vállalkozók megjelenését ösztönözte a piacon. 5–6 ezer euróból már viszonylag jó felszerelés vásárolható kisüzemi rendszerben egy-egy faluközösség ellátására.

A pálinka magyar termékként történő nemzetközi levédése az elmúlt években román-magyar nyilatkozatháborúvá fajult. A Magyarország határain kívül előállított bármilyen gyümölcspárlat pálinka néven hivatalosan nem forgalmazható.

A marossárpataki vállalkozónak a magyar hatóságok elnézték, hogy az Országos Márkavédelmi Hivatalban Palynka név alatt védette le párlatát. Ez ugyan kegyes csalás, de ennyire futotta az erdélyi lehetőségekből.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja