Harmadával nőtt a Mapei Kft. forgalma az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest. A növekedés háttere az ágazat látványos erősödése, amelynek hatására kapacitásproblémák jelentek meg az építőanyag-ellátás területén, fokozódott a szakemberhiány és gombamód jönnek létre a kivitelező cégek.

„A vártnál is jobban alakult az év első hat hónapja és minden okunk megvan, hogy bizakodjunk,  ez a lendület kitart az év végéig. Sokat javított az építési kedven az 5 százalékos áfakulcs, valamint egyre jobban érezhető a csok hatása, ezrével indulnak a társasház beruházások. Az ágazatban végre beindult a várva várt növekedés, amit nagyon hatékonyan ki tudunk aknázi az elmúlt években kialakított hatékony stratégiánknak köszönhetően” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. 

Akadozó építőanyag ellátás

Az intenzív növekedés már most kisebb fennakadásokat eredményez az építőanyag ellátásban. A Mapei kereskedőhálózatának visszajelzései alapján a lakásépítésekhez kapcsolódó falazóelemek, térburkolatok, tetőanyagok, burkolatok területén nagy a kereslet, melyekre esetenként heteket kell várni.

A fellendülésnek jelentős a hatás a munkaerőpiacra is. A kínzó szakemberhiányt tovább tetőzi a megnövekedett kereslet: öldöklő verseny folyik a munkaerőért, a jó munkaerő megtartása egyre nagyobb kihívást jelent mind a kivitelezők, mind kereskedők, sőt a gyártó cégek számára is.

„Ez többek között a bérek emelkedését vonta maga után. A kereskedőink és a kivitelezők visszajelzései alapján azokon a területeken, ahol a bérek alacsonyabbak voltak, akár 30 százalékos is volt a bérek emelkedése” – mondta Markovich Béla.

Gombamód szaporodó építőipari cégek, híguló piac?

A helyzetet tovább komplikálja, hogy a bővülés hatására gombamód alakulnak az új építőipari vállalkozások. 2017 első negyedévében a legtöbb új társaság az építőipari cégek közül került ki a Bisnode adatai szerint.

Ennek oka Markovich Béla szerint, hogy az elmúlt évek kilátástalansága után most sokan látnak lehetőséget az építőiparban. Sokan akik korábban felhagytak a vállalkozással, most újra bizakodóak. A Mapei szerint ez egy kedvező fordulat lehet, ami enyhíthet a kapacitás problémákon. Azonban ha az új vállalkozások az építőipar felhígulását fogja jelenteni, akkor ez az előny nem fog sokat érni.