„A CETA nemcsak a kereskedelemről, az importról és exportról, vagy a profitról szól. Az a célja, hogy az emberek javát szolgája” – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólalásában az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén, egy nappal azután, hogy az EP szerdán támogatta az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA).

Trudeau az első kanadai kormányfő, aki felszólalt az EP-ben.

Antonio Tajani, a parlament elnöke elmondta: „Kanada és Európa közös nyelvvel, történelmi barátsággal és közös jövőképpel büszkélkedhet. Egyetértünk abban, hogy egy nyitott világot szeretnénk, és együtt kell dolgoznunk, hogy konkrét válaszokat tudjunk adni az állampolgáraink problémáira”.

Juntin Trudeau egy nappal azután látogatott az Európai Parlamentbe, hogy a képviselők szerdán jóváhagyták az EU–Kanada szabadkereskedelmi megállapodást.

„A kereskedelemnek az embereket kell szolgálnia” – mondta a kanadai miniszterelnök arra utalva, hogy sokan vitatták a CETA előnyeit az emberek számára.  „Olyan időket élünk, amikor sokan attól tartanak, hogy a jelenlegi rendszer csak a társadalom felső rétegeit támogatja. Jogos a félelmük” (…) „Csak akkor tudjuk ezt megakadályozni, ha mindenki számára előnyöket biztosítunk. Erre ad lehetőséget a CETA”.

CETA: példa a jövőbeni ambiciózus egyezményekhez, vagy éppen az utolsó ilyen?

„A CETA nemcsak a kereskedelemről, az importról és exportról, vagy a profitról szól. Az a célja, hogy az emberek javát szolgája.” (…) „Ez egy mindenre kiterjedő cselekvési terv, amely valódi gazdasági együttműködést garantál az országok között” – mondta Justin Trudeau.

A miniszterelnök szerint a CETA megkönnyíti a kereskedelmet és új munkahelyeket teremt, ugyanakkor hatékony védelmet biztosít az állampolgárok számára, és garantálja az élelmiszerek biztonságát és a jó beruházási gyakorlatok érvényesülését.

„A CETA-val valami fontos és jó dolgot építünk közösen. Főleg amikor ilyen nehéz időket élünk mindkét kontinensen” – mondta Justin Trudeau, majd hozzátette: „Ha sikerrel járunk, a CETA lehet a példa minden jövőbeli ambiciózus kereskedelmi megállapodáshoz. Ha nem, akkor ez lehet az egyik utolsó ilyen”.

EU–Kanada: közös értékeken alapuló jó kapcsolat

Justin Trudeau beszélt a két fél közötti, közös értékeken alapuló jó kapcsolatokról és elmondta: „E nehéz időkben nekünk kell irányítanunk a nemzetközi gazdaságpolitikát, nem csupán alkalmazkodnunk a szeszélyeihez”.

„Az Európai Unió egy egyedülálló és figyelemre méltó eredmény, példátlan együttműködés a békére. (…) Fontos szerepe van abban, hogy kezeljük napjaink kihívásait a nemzetközi közösség szintjén. Egy erős EU az egész világ számára előnyökkel jár” – mondta a miniszterelnök.