A II. Digitális Oktatási Konferencián és Kiállításon (DOKK 2019) a digitális oktatáshoz kapcsolódó innovatív pedagógiai és technológiai megoldásokról, a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokról tájékozódhatnak az érdeklődők 2019. június 7-8-án, Budapesten.

Ma már minden 18 év alatti tanuló legalább három évvel fiatalabb, mint a Google. A jelen általános és középiskolásai egy olyan világban nőnek fel, amelyben az internet életük szerves részévé vált, és algoritmusok válogatják ki kérdéseikre a válaszokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keretében működő Digitális Jólét Program (DJP) részeként elfogadott Digitális Oktatási Stratégia (DOS) fő célkitűzése, hogy senki ne hagyja el a megfelelő digitális kompetenciák nélkül az oktatás és a képzés rendszerét.

Az oktatási rendszer digitális átalakítása a digitális világra és a 21. század munkaerő-piaci elvárásaira való sikeres felkészülés legfontosabb eleme. A köznevelés feladata, hogy minden tanulónak lehetőséget adjon a jövő technológiáinak elsajátítására, ideértve az informatika mellett a robotikát, a kiterjesztett valóságot vagy akár a 3D nyomtatást is.

A Digitális és Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) június elején már második alkalommal szervezi meg a Digitális Oktatási Konferenciát és Kiállítást. 2017 őszén több mint ezer látogatóval, 45 kiállító és 15 előadó részvételével, 32 digitális bemutató tanórával zajlott le az első DOKK. Az idei esemény résztvevői – köztük számos diák – a gyakorlatban is kipróbálhatnak sokféle digitális oktatási segédeszközt, köztük oktatási szoftvereket, alkalmazásokat, robotokat és okos táblákat is. A szekciók, módszertani műhelyek, bemutató órák és teachmeet-ek keretében fejlesztők, gyakorló pedagógusok kapnak lehetőséget arra, hogy ismertethessék a már jól működő gyakorlataikat. A konferencián előadást tart György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára, és ünnepélyes keretek között vehetik át díjaikat a Digitális Témahét pályázati nyertesei. Az előzetes regisztráció mellett ingyenesen látogatható II. Digitális Oktatási Kiállítás és Konferenciára a rendezvény honlapján lehet jelentkezni.

Az eseményt az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása c. projekt keretében rendezik meg.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: DOKK Facebook)