2020-ig meghosszabbítják és plusz forrásokkal egészítik ki az európai gazdasági talpra állásban kitüntetett szerepet játszó beruházási alapot (European Fund for Strategic Investments, EFSI).

Az Európai Tanács és az Európai Parlament (EP) között létrejött megállapodás főbb pontjai:

  • az EFSI („Juncker-terv”) működését 2020-ig meghosszabbítják és a pénzügyi keretet 500 milliárd euróra növelik,
  • olyan nagy kockázatú, innovatív projekt kapnak támogatást, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz,
  • a befektetéseknek elsősorban a fiatalok munkába állását, a versenyképességet, a környezet és a klíma védelmét, a kutatás-fejlesztést, a fenntartható közlekedést, a kreatív és digitális ipart és a szegényebb uniós régiókat kell támogatnia,
  • a parlament is delegálhat egy tagot a stratégiai döntéshozó testületbe.

A regionális és helyi kezdeményezések érdekében az Európai Fejlesztési Banknak a kisebb projektek kiválasztását és ellenőrzését lehetőség szerint nemzeti fejlesztési bankokra kell bíznia és tanácsadással segítik a kisvállalkozásokat.

Az új szabályokat 502 igen szavazattal 125 ellenében 19 tartózkodás mellett fogadták el.

José Manuel Fernandes (EPP, Portugália) jelentéstevő hangsúlyozta: „Az EFSI új munkahelyeket teremtett és csökkentette az egyenlőtlenségeket. Az eddig mozgósított 250 milliárd euró 400 ezer kisvállalkozást segített, mostantól új szektorokat is bevonunk és támogatjuk az új befektetők első lépéseit is.”

„Javítjuk, modernizáljuk és a szegényebb régiók számára könnyebben elérhetővé tesszük az alapot” – tette hozzá Udo Bullmann (S&D, Németország) jelentéstevő.

Az Európai Beruházási Bank által működtetett alapot 2015-ben 3 évre hozták létre, hogy 315 milliárd eurónyi befektetést mozgasson meg a gazdaságban – emlékeztet az Európai Parlament közleménye.

A 2017. novemberig jóváhagyott magyarországi támogatás 73 millió euró, ami közel 1,23 milliárd eurónyi befektetést „mozgathat meg”.