A romániai belföldi turizmus fellendülését hozhatja, ha a közalkalmazottak megkapják a beígért üdülési csekkeket. A külföldi célpontok közül továbbra is Törökország, Görögország és Horvátország a listavezető.

Már nemcsak az ár, hanem a minőség is érdekli az erdélyi és partiumi turistákat, amikor kiválasztják, hol nyaralnak – vélik az utazási irodák a Krónika által megszólaltatott képviselők.

László Endre, az utazási irodákat tömörítő egyesület (ANAT) erdélyi regionális elnöke, a Transilvania Tourist Service utazási iroda ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagyon népszerű a görög és a horvát tengerpart, ahogy Montenegróba is sokan utaznának.

Már tavaly egyre többen kérték a román tengerparton a luxusszállodákat, és ez az irányzat idén tetőzött. Ezek a mamaiai ötcsillagos létesítmények egyre népszerűbbek, összehasonlítva a hasonló külföldi, teljes kiszolgálást biztosító üdülőközpontokkal. Sőt, abban jobbak is, hogy a személyre szabott szolgáltatásokra törekednek.

Más romániai, illetve a magyarországi üdülőhelyek iránt is nagy az érdeklődés. Júliusra például már nem tudnak szállást kínálni Magyarországra.

Törökország újra felívelőben, az all inclusive kínálat most nagyon olcsó, tíz évvel ezelőtt voltak ilyen alacsony árak – összegezte tapasztalatait Joós Ştefan, a sepsiszentgyörgyi Suntravel utazási iroda vezetője.

A belföldi turizmus erőteljes megélénkülésére számítanak, ha a közalkalmazottak megkapják a megígért üdülési csekkeket. Egy 1450 lejes utalványról van szó, amit csak belföldön lehet értékesíteni. Ezt 1,2 millió közalkalmazott kaphatja meg az ígéretek szerint.