A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit.

Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Kiemelt ellenőrzések

Az ADÓtraffipax szerint az alábbi kiemelt ellenőrzések aktuálisak:

Környezetvédelmi termékdíj

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek (bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés) szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Budapest

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július 9. és 13. között kiemelten ellenőrzik a budapesti strandokon és azok környékén működő vendéglátóhelyeket, a szezonális árusokat és a turisztikai rendezvényeken kereskedőket. Emellett a taxisok is számíthatnak ellenőrzésekre. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.