A jövő évi költségvetésben az eddigi 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre. 2021-ben ezt az összeget tovább szeretnék növelni.

A 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14,6 milliárd forint értékben kap támogatást – mondta az innovációs és technológiai miniszter, kiemelve, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azzal a céllal alakult egy éve, hogy a magyar innovációs és kutatás-fejlesztési rendszert hatékonyabbá tegye.

Felidézte, hogy az ITM átvette az európai uniós K+F támogatási rendszert, amelynek három pillére van: az első a kiemelkedő kutatóknak járó kiválósági támogatás, a második a tématerületi kiválósági támogatás, a harmadik pedig az innovációs pillér.

A Tématerületi Kiválósági Programról szólva elmondta, hogy a tervezett kutatásoknak illeszkedniük kellett négy kutatási területhez: az egészség, a kultúra és a család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció területéhez. A legtöbb támogatást az egészség területe kapta, ezen belül is a Semmelweis Egyetem az egyik legkiemelkedőbb támogatási összeget, 1,75 milliárd forintot nyert el.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte, hogy a támogatásnak köszönhetően tovább haladhatnak előre az Egészségipari-Biotechnológiai Science Park megvalósításának irányába.

Mint rámutatott, a pályázat során az egészségipar azon területeire koncentráltak, amelyek napjainkban a legmeghatározóbbak, amelyeken az egyetem kutatói már rendelkeznek tapasztalatokkal, és amelyek a meglévő, valamint jövőbeli ipari kapcsolatok miatt kiemelkedő fontosságúak. Hozzátette, hogy sikeres pályázatuknak négy fő pillére van: a bioimaging, a bionika, a digitális biomarker és a transzlációs biotechnológia. Ezeket köti össze a mesterségesintelligencia-kutatás és -fejlesztés.

Hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia alkalmazása az orvoslás és gyógyítás területén új korszakot fog nyitni, és ebben hazánknak és a vezető orvosegyetemnek élen kell járnia.

„Az egyetem számára megítélt mintegy 1,7 milliárd forint egyedülálló lehetőség, hogy regionális szinten meghatározó szereplővé váljunk, az egészségipar, a gyógyszeripar, a biotechnológia és az orvostechnikai eszközök fejlesztése ugyanis egyértelműen visszahat a képzés és ezen keresztül a gyógyítás minőségére is” – fogalmazott.

Mint mondta, az elnyert támogatás segítségével 11 alprojektet valósítanak meg az egyetem klinikáin és három karán, azaz hidat építenek az alap- és a klinikai kutatás között.

A projektek közül kiemelte azokat, amelyek a legfőbb haláloki betegségek korai diagnózisához vezetnek. Köztük van az érrendszerre vonatkozó diagnosztikus képalkotást segítő nanorészecskés kontrasztanyag fejlesztése, a mesterséges intelligencia alapú kardiológiai döntéstámogató rendszer és digitális asszisztens létrehozása, valamint a daganatterápia hatékonyságát növelő algoritmus fejlesztése. A célok között szerepel az Egészségügyi Menedzserképző Központban a betegutak optimalizálását lehetővé tevő rendszer kifejlesztése is.

Merkely Béla hangsúlyozta: a most támogatást nyert kutatásaikat áthatja az a szempont, hogy ezek közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak.

(Forrás: MTI/ITM)