Az elmúlt három és fél évben több mint egymilliárd forint értékű illegális cigarettát szagoltak ki az adóhivatal szolgálati kutyái, az általuk megtalált kábítószerért szintén több száz milliót fizethettek volna a feketepiacon – írja a Magyar Idők.

A NAV-nál jelenleg 41 eb teljesít szolgálatot – tájékoztatta a Magyar Időket Leopold Róbert, a szervezet jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. A pénzügyőr őrnagytól megtudtuk, hogy a kutyák nagyobb része német juhász, de akad közöttük labrador retriver, belga juhász, jagd terrier és patterdale terrier, és keverékek is tagjai az állománynak.

Az átlagosan 4-5 éves állatok fele széles körű tudással rendelkezik, 22 kutya „duál képzettségű”, ez azt jelenti, hogy cigaretta és kábítószer keresésére is kiképezték őket.

A cigarettakereső kutyák az elmúlt három és fél évben több mint egymilliárd forint értékű illegális dohányárura bukkantak. Idén fél év alatt 1200 alkalommal szagoltak ki jogsértő szállítmányt, ami a korábbi évek statisztikái alapján meglehetősen soknak mondható. Tavaly tizenkét hónap alatt 2100 cigarettaügyben segédkeztek a szolgálati négylábúak, 2015 egészében 1400 esetben, előtte pedig ezerben.