Oroszország minden eddiginél nagyobb kerékpáros-megmozdulásán több mint 30 ezren demonstráltak a kétkerekű közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése és a közúti közlekedés biztonságának megerősítése mellett vasárnap a moszkvai Szadovoje Kolco körúton.

Hasonló rendezvények voltak a nap folyamán mintegy 30 másik orosz nagyvárosban, köztük Szentpéterváron, Petrozavodszkban, Irkutszkban, Habarovszkban és Volgográdban is.

A fővárosi szervezők – köztük a moszkvai közlekedési és közúti infrastruktúra-fejlesztési hivatal és a kerékpáros kultúra népszerűsítése megalakult Let’s Bike it! projekt részvevői – szerint hasonló a megmozdulást ezentúl minden évben meg fognak rendezni.

Az orosz főváros 16 kilométeres körútját több órán át csakis biciklisek, rollerosok, gördeszkások és görkorcsolyások használhatták. A szórakoztató programokkal gazdagított parádén a hagyományos kerékpárok mellett számos különleges, házi készítésű hajtány is felvonult.

A moszkvai biciklikölcsönzők ezen a napon kedvezményes áron kínálták a drótszamarakat, az elővárosi vonatokon pedig vasárnap ingyen lehetett szállítani a kerékpárokat.

Moszkvában július 2-án éjszakai biciklis-felvonulást fognak rendezni.