Az Erste Bank a kétlépcsős felügyeleti engedélyezés részeként várhatóan még a héten beadja az MNB-hez jelzálogbank-alapítási kérelmét, amelyet az új leányvállalat cégbírósági bejegyzése után követ majd a működési engedély benyújtása.

Az Erste a jegybank közelmúltban megjelent rendeletére, valamint a forintosítás utáni mérlegszerkezetre reagálva alapít jelzálogbankot, és úgy véli, hogy a magyarországi piacon az Erste Jelzálogbank mellett további egy-két új jelzálogbank fog megjelenni a változó szabályozás miatt.

Az MNB rendelete előírja, hogy minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni.

A magyarországi szabályozás szerint csak jelzálogbank (jelzáloghitelintézet) jogosult jelzáloglevelet kibocsátani, amellyel az MNB előírásai és a hosszú forrásokat igénylő eszköz-forrás gazdálkodás leghatékonyabban teljesülhetnek.

A jelzáloglevél Magyarországon és külföldön is több mint 100 éves múltra visszatekintő értékpapír, az Erste-csoport valamelyik leánybankja a régió több országában kibocsátóként is jelen van, ezekhez most a magyar Erste is csatlakozik.

Jelenleg a magyar piacon 3 jelzálogbank működik: az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank.

MTI