Franciaország Szellemi Tulajdon Hivatala (INPI) számos, „Je suis Paris” és „Pray for Paris” megjelölésekre vonatkozó védjegy lajstromozás iránti kérelmet utasított el az elmúlt napokban.

November 20-i közleményében az INPI az elutasított kérelmek indokaként azok közrendbe ütköző mivoltát jelölte meg, hangsúlyozva, hogy a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások tükrében ezen megjelöléseket ne használhassa senki kereskedelmi célokra, azaz senki ne húzhasson hasznot a „Je suis Paris” és „Pray for Paris” megjelölésekből, amelyeket mások a Párizsban történt terrortámadást követően írtak ki közösségi oldalaikra együttérzésük, részvétük kifejezésére.

Jean-Baptiste Bourgeois francia ügyvéd szerint az INPI a közrendbe ütközésre való hivatkozással ezúttal sokkal jobb jogalapot talált a beadott védjegylajstromozási kérelmek elutasítására, mint januárban, a mintegy 50 darab „Je suis Charlie” megjelölés védjegykénti bejelentésekor, ahol az INPI a „Je suis Charlie” megjelölés széleskörű használata miatt egy másik védjegylajstromozást kizáró abszolút okra, a megkülönböztető képesség hiányára utalt.

„Megjegyzendő, hogy a magyar és az európai védjegyjog rendszerében is megtalálhatóak ugyanezek az abszolút kizáró okok, amelyek fennállta esetén mind a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, mind a közösségi védjegyekkel foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatal el kell, hogy utasítsa hivatalból az ilyen kizáró okokba ütköző, védjegyként történő lajstromozásra benyújtott kérelmeket” – mondta el Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd, védjegyjogi szakértő, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje.