A tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Washingtonban.

A magyar tárcavezető az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket, előadást tartott az Amerikai Magyar Üzleti Tanács képviselőinek, és részt vett két, igen sikeresnek bizonyult magyar agrártermék-bemutatón.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy az amerikai agrártárca helyettes vezetőjével folytatott megbeszélésein a mindkét országot sújtó tejválság, valamint állategészségügyi kérdések mellett hangsúlyosan került szóba az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és a magyar agrártermékek megjelenése az amerikai piacon.

Magyarország érdekelt az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményben, de csakis akkor, ha ez kölcsönös előnyök alapján köttetik meg – emelte ki Fazekas Sándor. A miniszter szerint Magyarország számára különösen fontos az állategészségügyi szabályozás ügye – Európában és Magyarországon is sokkal szigorúbb a szabályozás, mint az Egyesült Államokban -, valamint a génmódosított növényektől való mentesség. „Magyarország elkötelezetten GMO-mentes” – szögezte le Fazekas Sándor.

Magyarországnak az a célja, hogy minél több minőségi élelmiszer jusson el az Újvilágba – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Ilyen élelmiszernek nevezte a mangalicahúsból és a szürkemarha húsából készült feldolgozott termékeket, a mézet, a lekvárt és a borokat, valamint pálinkákat.

Tapasztalatai szerint az amerikai partnerek élénk érdeklődést mutatnak e termékek iránt: a hétfőn tartott termékbemutatón a washingtoni éttermek és szállodák vezető képviselőinek tetszését kifejezetten elnyerték mind az élelmiszerek, mind a borok és pálinkák.

„Japánban ezer étteremben szolgálnak fel magyar mangalicahúst. Ha ott ízlik az embereknek, akkor itt, az Újvilágban szintén sikert arat majd””- fogalmazott Fazekas Sándor.

MTI/Járai Judit, Washington