A 2019. évi költségvetés kedvező helyzetet teremt a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődéséhez, gondot az egyes területeken mutatkozó munkaerőhiány jelenthet – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke.

Az elmúlt három évben a kkv-k szempontjából kedvezően alakult a makrogazdasági környezet, a belföldi vásárlóerő erősödött, a belföldi piacra termelő kkv-k értékesítési lehetőségei nőttek, bővült a gazdaság, javult a versenyképesség, emelkedtek a reálkeresetek – mondta Vadász György.

Az iparszövetségben a belföldi szolgáltatások bővülésére és arra számítanak, hogy a kereskedelem, a turizmus, a vendéglátás eredményei tovább javulnak, és változatlanul remény van arra, hogy az építőiparban a munkaerőhiány ellenére sem esik vissza a növekedési ütem.

Vadász György szerint gondot jelenhet a munkaerőhiány – amelyen megítélésük szerint béremeléssel lehetne enyhíteni -, valamint az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi tárgyalások alakulása is.

Ha azok nem vezetnek mindenki számára elfogadható eredményre, annak kellemetlen következményeit a magyar gazdaság, a hazai kis- és középvállalkozások is meg fogják érezni.

A kkv-érdekképviselet vezetője még mindig magasnak nevezte a bérekre rakodó terheket, és kiemelte, a kkv-knak javítaniuk kell jövedelemtermelő-képességüket. Abban bíznak, hogy pozitív változások lehetnek az adózásban, a bérekre rakodó terhek tovább mérséklődnek, ezzel a megnövekedett bérigényeket ki lehet elégíteni. (MTI)