Amennyiben egy vállalkozás belföldi magánszemélytől bérel ingatlant mint kifizető idén még köteles a magánszemély nyilatkozata alapján az szja és egészségügyi hozzájárulás (eho) levonására. 2018. január 1-től változik a szabályozás, megszűnik az eho-fizetési kötelezettség – hívja fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője.

A vállalkozás által magánszemélytől bérelt ingatlan bérleti díjának adóvonzata kapcsán első lépésként nyilatkoztatni kell a magánszemélyt, hogy a bérleti díjból milyen módon állapítsa meg a kifizető vállalkozás a jövedelmet – kezdi bejegyzését Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője.

A magánszemély legfeljebb 50 százalékos költséghányadról nyilatkozhat. Nyilatkozat hiányában 10 százalékos költségátalányt kell alkalmazni, melynek eredményeként a bérleti díj 90 százaléka minősül a magánszemély jövedelmének.

A jelenlegi törvényi szabályozás alapján a fentiek szerint megállapított jövedelemből a kifizetőnek 15 százalék szja-t kell levonnia, illetve a magánszemély további nyilatkozatától függően bizonyos esetekben még 14 százalék eho-t is.

A 14 százalék eho-t a kifizetőnek akkor kell levonnia, ha a magánszemély úgy nyilatkozik, hogy az adóévben:

  • az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme eléri az 1 millió forintot, és
  • az összes jövedelme után megfizetett egészségbiztosítási (természetbeni és pénzbeli),egészségügyi szolgáltatási járulék és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás együttes összege a 450 ezer forintot nem érte, várhatóan nem éri el.

A fenti adókötelezettségek természetesen akkor is fennállnak, ha a magánszemély nem vállalkozásnak adja bérbe az ingatlanát, ám ebben az esetben az szja- és eho-előlegeket saját magának kell negyedévente (a negyedévet követő hónap 12. napjáig) megfizetnie az adóhivatal felé, majd éves bevallásában kell rendeznie a tényleges adókötelezettséget.

2018-tól változik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem eho-vonzata

2018. január 1-től a magánszemélyek ingatlan-bérbeadása kapcsán a szabályozás megszünteti az eho-fizetési kötelezettséget, így jelentősen csökkennek a bérbeadással foglalkozó magánszemélyek adóterhei.