Több mint kétszer nagyobb az infláció a Krím-félszigeten az orosz átlaghoz képest. Javulást 2017 végére várnak az elemzők.

A 2014 márciusában népszavazással Oroszországhoz került Krím nem büszkélkedhet az inflációs adatával. Oroszországban ugyanis itt a legnagyobb a drágulás, tavaly 26,4 százalékot mértek, míg az országos átlag 12,9 százalékot mutatott. A statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a keleti régió 10,3, míg Moszkva 17,5 százalékos árdrágulást produkált 2015-ben.

Előrejelzések szerint az oroszországi inflációt 2017 januárjára 7 százalékra várják, ám a Krímben ezt a szintet csak 2017 végére érhetik el.

A Krím kormányfő-helyettese, Vitalij Nahlupin szűkszavúan értékelte az adatokat. Azt mondta, a központi kormányzásnak bőven van mit tennie a térség felzárkóztatásáért, amelyet különböző gazdasági szankciókkal folyamatosan nehezít az ukrán kormány.

Nahlupin megjegyezte: személy szerint ennél is rosszabb adatra számított. A gazdasági folyamatokban egyedüli üdvözlendőként a fizetések néhány százalékos emelkedését nevezte.