A már megszokott, hagyományos célterületek és termékek mellett számos új ellenőrzési szemponttal bővült az idei nyári, az élelmiszerlánc valamennyi ágára kiterjedő ellenőrzés. A minden eddiginél szélesebb körű vizsgálat július 1-jétől augusztus 20-áig tart.

Kihasználva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokrétű, az élelmiszerlánc valamennyi ágára kiterjedő szerkezetét, több új célterülettel és termékkel is bővült az idei nyári szezonális ellenőrzés. Az akció – amelyet Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár rendelt el – július 1-jétől augusztus 20-ig tart. A koordinációt a Nébih, a vizsgálatokat a kormányhivatalok és a Nébih szakemberei együtt végzik.

Az ellenőrzés-sorozat természetesen ezúttal is kiterjed majd az olyan hagyományos területekre, mint például a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok; az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetése vagy épp az utcai vendéglátás. A kiemelt termékek között megtalálhatók a fűszerezett, pácolt, előkészített húsok, a fagylalt, valamint a szezonális zöldségek és gyümölcsök

Az ellenőrök fokozottan vizsgálják majd a közutak mellett szezonálisan üzemelő zöldség- és gyümölcsárusító helyeket, a nem rendszeresen üzemelő piacokat és – az adminisztratív ellenőrzéseket követően – az őstermelők termőterületeit.

Újdonságként szerepel az akcióban többek között a halsütödékben, halboltokban és piacokon kínált, természetes vizeinkben élő halfajokból (szürkeharcsa, keszegfélék) származó termékek ellenőrzése. Szintén új elem a tűzifa kiskereskedelemhez kapcsolódó előírások és a szállítójegy kiállítási kötelezettség betartásának a fokozott vizsgálata, továbbá a kutyák és macskák szívférgességének megelőzésére alkalmas állatgyógyászati készítmények ellenőrzése.