Indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása – áll a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradó éjszaka kiadott közleményében.

A szálló por koncentrációja szerdán öt helyen (Pesthidegkúton, a Széna téren, a Kosztolányi Dezső téren, az Erzsébet téren és az újpalotai Kőrakás parkban) is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, amely 75 mikrogramm köbméterenként, míg a Teleki tér környékén az egészségügyi határérték 50 mikrogrammos szintje alatt maradt; a többi öt ponton a két határérték közötti adatokat mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön nem várható lényeges változás az időjárásban, napközben a szálló por koncentrációjának napi átlaga több helyen a tájékoztatási határérték, sőt néhol a riasztási küszöb fölött alakulhat, a pénteki hidegfront azonban várhatóan mindenütt az egészségügyi határérték alá szorítja a szálló por koncentrációját.

A Fővárosi Önkormányzat azt kérte, hogy a további romlás elkerülése érdekében a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A fővárosban legutóbb február 1-jén volt érvényben szmogriadó, aznap a kora esti órákban vonták vissza a tájékoztatási fokozatot. (MTI)