2017. május 19. péntek, 18:31
agrárium, mezőgazdaság, szamóca, kiskereskedelem, import
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs jelenleg javarészt görög, spanyol importként kapható.

A legnagyobb termőterületeken (Bács-Kiskun és Pest megyében) a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben, ennek ellenére kisebb mennyiségben már a napokban megjelenik a szabadföldi szamóca a piacokon, üzletekben.

A magyar szabadföldi szamóca jellemzően május 20-a környékén kerül a kereskedelembe, először még kisebb mennyiségben; az úgynevezett hajtatott (üvegházi, fóliás) hazai szamóca pedig már néhány hete elérhető.

A hazai fűtött üvegházakból származó szamócával kis mennyiségben már április első felében lehetett találkozni a piacokon. Ezeket követte a fűtött, majd fűtetlen fóliából érkező gyümölcs április folyamán, május elején. A magyar szabadföldi szamóca – időjárástól függően – általában május közepe után kapható.

A fagykárok miatt várhatóan érezhetően kevesebb lesz idén a magyar szabadföldi szamóca mennyisége, és ha ezt az import nem lesz képes kompenzálni, akkor jó eséllyel magas lesz a szamóca ára.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még éretlenül leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. Például előbbi állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.

A hazai fajtáknál nem szigorú követelmény a hosszú szállíthatóság és pulton tarthatóság, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz. A távolról szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy 

gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra alkalmasság. Ezért is az import árunak jellemzően gyengébb a színe, illata, íze.

A szamóca fő magyarországi termőterülete Bács-Kiskun és Pest megye, itt terem a hazai szamóca közel fele, mintegy 200-200 hektáron termesztik. Nagyobb termőterületek vannak még például
Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein.

Az országban lévő mintegy 800 hektáros termőterület hozzávetőlegesen fele hajtatás (üvegház vagy fólia). Az évi átlagos szamócatermés 8-10 ezer tonna, ami a szabadföldi viszonyok miatt évente változó.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja