Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és milyen vállalkozások számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 24-ével kezdődő 39. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

A látszólag tevékenységet nem folytató vállalkozások ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018. szeptember 10-től azon adózók utólagos ellenőrzését kezdi meg, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, a rendelkezésre álló kontroll adatokból azonban ezzel ellentétes következtetetés vonható le. A vizsgálatok célja az adózók valós tevékenységének feltárása, valamint ennek alapján a tényleges adófizetési kötelezettség megállapítása, előírása.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 12-től kiemelten ellenőrzik a fővárosi taxisokat, vendéglátóhelyeket, a piacokon és vásárcsarnokokban kereskedőket.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják. Ahol az online pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Az ellenőrök adott esetben a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási- és megfizetési kötelezettségeit is vizsgálhatják.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei munkatársai szeptember 24. és 30. között Dencsházán, Harkányban, Hobolon, Mozsgón, Nagydobszán, Sellyén, Siklóson, Szigetváron valamint Pécsett végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint az áruk eredetét ellenőrzik a vidéki italkereskedőknél, élelmiszer-kiskereskedőknél, ruházati kiskereskedőknél, a zöldség-, gyümölcskereskedőknél, vendéglátóhelyeken, valamint a piacokon, vásárokon kitelepülőknél. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A szakemberek a Baranya megyei szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon is ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, és az online pénztárgépek használatát.

Békés megye

2018. szeptember 26-án és 27-én a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik Békéscsabán az építkezéseken munkát végző foglalkoztatottak bejelentését.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 26-án a miskolci Búza téri piacon ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. szeptember 24. és 28. között Székesfehérváron, Nagyvenyimen és Dunaújvárosban ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a pénztárgépek éves felülvizsgálatának megtörténtét.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 29-én és 30-án fokozottan ellenőrzik a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 39. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 24. hétfő: Gyöngyössolymos
  • szeptember 25. kedd: Eger
  • szeptember 26. szerda: Nagyfüged
  • szeptember 27. csütörtök: Hort
  • szeptember 28. péntek: Ostoros

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. szeptember 24. és 28. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 24. hétfő: Pásztó és környéke
  • szeptember 25. kedd: Rétság és környéke
  • szeptember 26. szerda: Balassagyarmat és környéke
  • szeptember 27. csütörtök: Szécsény és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő ellenőrzéseket végzi a 39. héten:

  • kiemelt figyelmet kapnak a mobiltelefonokat és tartozékait forgalmazó üzletek,
  • valamint a számítógép-szaküzletek.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 38. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 17. hétfő: Nyíregyháza, Záhony
  • szeptember 18. kedd: Vásárosnamény
  • szeptember 19. szerda: Mátészalka
  • szeptember 20. csütörtök: Kisvárda
  • szeptember 21. péntek: Rakamaz

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai folyamatosan ellenőrzik azokat az adózókat, akiknél az üzemeltetett online pénztárgép a rögzített adóügyi eseményekről nem küld adatot a NAV felé.

Az ellenőrzések számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésére, a foglalkoztatás szabályszerűségére, és az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségekre irányulnak.

Zala megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 24. és 30. közözött fokozottan ellenőrzik Zalaszentgrót és a környező települések kereskedőit, szolgáltatóit. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak szabályszerű bejelentését vizsgálják, forgalomszámlálásokat végeznek.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.