Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak a szokásosnál nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a július 16-ával kezdődő 29. héten.

Kiemelt ellenőrzések

  • Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés: A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.
  • Budapest: A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.
  • Balaton: A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július hónapban a megye területén szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon fokozottan ellenőrzik a számla-, és nyugtaadást, foglalkoztatottak bejelentését.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei munkatársai július 16. és 18. között Siklóson, Szalántán, valamint Pécsett végeznek ellenőrzéseket.

Siklóson – elsősorban a vendéglátóhelyeken – a nyugta- és számlaadást valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják. Szalántán és vonzáskörzetében pedig a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát ellenőrzik a kiskereskedők körében.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. július 16. és 22. között ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát a strandokon, illetve a személyszállítóknál.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július hónapjában a társhatóságokkal párhuzamosan fokozottan ellenőrzik a Heves megye területén piacokon, vásárokon tevékenységet folytató vállalkozásokat. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében júliusban a NAV munkatársaira elsősorban azokban az üzletekben kell számítani, ahol az online pénztárgép üzembe helyezése óta még nem volt ellenőrzés.

Emellett a nyári rendezvényeken, fesztiválokon, valamint a strandok, fürdők területén értékesítők is számíthatnak ellenőrzésekre.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. júliusban kiemelten ellenőrzik a Pest megye területén található fürdőket és strandokat.

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július 11. és 22. között kiemelten ellenőrzik a strandokon és azok környékén működő vendéglátóhelyeket, a szezonális árusokat. Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják, valamint forgalomszámlálásokat végeznek.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.