A határértéket meghaladó mennyiségű higanyt mutattak ki abban a fagyasztott kardhalsteakben, amelyet kivont a forgalomból a Nébih. A hatóság azt kéri, aki korábban vásárolt a halból, ne fogyassza el azt.

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról, hogy egy Magyarországon is forgalmazott kardhalsteakben a megengedett határértéket (1 mg/kg) meghaladó mennyiségű higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A Vietnámból származó szállítmány egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítőn keresztül Magyarországra is szállítottak.

A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás az érintett tételt kivonta a forgalomból, és értesítette valamennyi vásárlóját a kardhalsteak visszahívásáról. A termék azonban szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, ezért a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket. Amennyiben a hal csomagolásán azt olvassák, hogy a termék kardhal filé (fagyasztott), származási helye Vietnám, a cikkszáma KHFILSA, a tételazonosítója 150709-4, míg a minőségmegőrzési idő 2019.08.11., akkor semmiképp ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza a vásárlás helyére.

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása – írja közleményében a Nébih. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.